Boligsalget mot nytt bunn-nivå

Boligsalget fortsetter å rase, og tallene for boligbyggingen i tredje kvartal forsterker ytterligere den kraftig negative utviklingen i andre kvartal.

- Nå er det helt avgjørende at bankene får nok penger til å drive utlån. Ellers blir det totalstopp også for dem som har tenkt seg å bygge ny bolig, kommenterer adm. direktør Per Jæger hos Boligprodusentene som i dag presenterer sin boligmarkedsanalyse for tredje kvartal.

Jæger har også flere klare meldinger til myndighetene nå som situasjonen i boligbyggingen her til lands er så alvorlig.

- Rentenivået i de private bankene er for tiden svært høyt. Derfor er det viktig at Norges Bank setter renten kraftig ned på rentemøtet i morgen.

Jæger får også tilbakemeldinger fra sine medlemmer om at bankene heller ikke gir mellomfinansiering.

- Det betyr at også eldre økonomisk solide boligkjøpere heller velger ny bruktbolig fremfor å kjøpe ny. Alternativet er å flytte inn i midlertidig bolig eller å leie til den nye boligen står klar, forklarer han.

Mager trøst

Et øyensynlig lyspunktet i Boliganalysen som utarbeides i samarbeid med Prognosesenteret, er at fallet igangsettingstallene har bremset opp. Men dette er en mager trøst da nivået allerede er rekordlavt. Akkumulert igangsetting for årets tre første kvartaler viser en kraftig nedgang på 33,4 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Nivået er det nest svakeste siden 1999, men den gang var det snakk om trendvekst. Det er det ikke nå.

Leilighetssegmentet tar om lag 70 prosent av fallet i boligbyggingen.

Nivået på igangsettingstallene peker mot en boligbygging ned mot 20.000 enheter som i praksis betyr et fall på vel 10.000 enheter. Da snakker vi om et fall på ett år på godt over 30 prosent som må karakteriseres som svært kraftig.

Stupende salgstall

Den alvorligste trenden er at salget fortsetter å falle. I forhold til foregående kvartal viser tallene yterligere nedgang på nærmere 13 prosent. Akkumulert salg for årets tre første kvartaler har rast med 34 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Salget i tredje kvartal er det svakeste som er målt siden målingene ble igangsatt i 1999, og dette kvartalet er det syvende på rad med reell salgsnedgang.

Svekket ordrereserve

Den svake salgsutviklingen i kombinasjon et produksjonsnivå som volummessig ligger høyere enn salget, får også negative konsekvenser for ordrereserven. Sammenlignet med samme tid i fjor er ordrereserven falt med 23 prosent, og bare i årets tredje kvartal ble ordrereserven redusert med over seks prosent. Nivået nå er på det laveste siden målingene startet.

Dersom den negative tendensen i salgsutviklingen fortsetter, mener Prognosesenteret at så vel ordrereserven som igangsettingstallene vil bevege seg ned mot det lave aktivitetsnivået vi hadde i boligmarkedet på begynnelsen av 90-tallet. Det betyr igangsetting helt ned på 15.000 enheter som er mer enn en halvering sammenlignet med fjoråret.

Ned over hele landet

Boligbyggingen er i markant nedgang i alle landets regioner sammenlignet med samme kvartal i fjor. Volummessig er fallet størst i Oslo-området med 34 prosent. I Nord-Norge er nedgangen størst prosentmessig med 46 prosent fulgt av I nnlandet med 41 prosent. Sørlandet kommer "best" ut med et fall på 22 prosent, mens nedgangen på Vestlandet og i Midt-Norg er på henholdsvis 33 og 30 prosent.

I rekken av negative indikatorer kan Boligprodusentenes boliganalyse skilte med en positiv observasjon. Gjennomsnittsboligen som er solgt i 2008 ligger kronemessig 12 prosent høyere enn gjennomsnittsboligen i fjor. Dette betyr at den samlede salgsutviklingen i kroner så langt i år ligger om lag 20 prosent lavere enn i 2007.