Vil temme bankene ved å slette restgjeld

Jussprofessor Hans Petter Graver vil bremse en «overivrig norsk finansnæring» ved hjelp av lånereglene i USA. Også norske boligeierne bør få slettet gjelden om boligen blir tvangssolgt, mener han.

 

I en kronikk i Aftenposten tirsdag tar Hans Petter Graver, professor ved Universitetet i Oslo, til orde for ordninger med gjeldskutt når boligprisene synker under lånets verdi.
- Det bør lages regler som gjør at bankene tar en del av tapene hvis boligprisene synker og blir lavere enn gjelden på boligen, sier han til Aftenposten.

- Dette kan være ordninger som bare gjelder i forbindelse med tvangssalg av boligen, eller det kan tenkes som ordninger som gjelder for alle der boligverdien synker under nivået på gjelden, utdyper professoren.
Hvis boligprisene skulle vise seg å stige igjen, må boligeieren dele gevinsten med banken.

- Dette vil hindre at mange strømmer til ordningen for å slippe gjeld. Det viktige er at bankene tar en større del av risikoen i et boliglån, sier Graver, som var en av arkitektene bak loven om gjeldsordning, som kom i 1993.

USA er hovedregelen at restgjelden slettes hvis salget av huset ikke gir nok til å betale hele gjelden. Banken må ta tapet, og den uheldige huseieren kan forlate boligen gjeldfri. I Norge følger restgjelden boligeieren selv om boligen er tvangssolgt.

Men finansnæringen advarer mot å bevege seg i retning av reglene i USA.
- Der er det for lett å bli kvitt restgjeld, og det har bidratt til store problemer. Hvis det blir for lett vil folk ikke ha den nødvendige aktsomhet ved låneopptaket og betjeningen av gjeld, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH).