Strømprisen ned 16 øre i år

Strømprisen ligger an til å falle ned 16 øre i år, noe som vil gi norske husholdninger til sammen 5 milliarder kroner mer å rutte med i år.

Ifølge anslag som Aftenposten har gjort, kan den billigere strømmen spare husholdningene for drøyt 5 milliarder kroner i år, sammenlignet med i fjor.
For en familie med et normalforbruk, betyr lettelsen rundt 4.000 kroner for hele året. Det forutsetter et strømforbruk på 20.000 kilowattimer (kWh) per år.

Kraftprisen på den nordiske kraftbørsen Nord Pool ligger an til å falle fra knapt 40 øre per kilowattime som gjennomsnitt for i fjor, til rundt 24 øre/kWh i år, uten moms. Anslaget er basert på prisen i første halvår, og de gjeldende framtidsprisene for kraft levert resten av året.

Til neste år ser det ut til å gå motsatt vei. Prisene på Nord Pool for kraft levert neste år tyder nemlig på en kraftpris på rundt 38 øre per kilowattime eksklusiv moms.

Seniorrådgiver Tor Arnt Johnsen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sier økningen først og fremst vil skyldes at EU fra årsskiftet innfører et strengere kvotesystem for klimautslipp.

- Dette vil trolig gi økte kraftpriser nedover i Europa, noe som også vil smitte over på norske kraftpriser, sier han.