Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) sier de nå vil se nærmere på rapporten. Foto: Berit Roald / NTB

Konsekvensutredninger slaktes i evaluering

Halvparten av statens konsekvensutredninger holder for dårlig kvalitet, ifølge en evaluering fra Multiconsult.

Multiconsult har fått i oppdrag fra Klima- og miljødepartementet å vurdere kvaliteten på statens konsekvensutredninger.

Nå er evalueringsrapporten offentliggjort. Der kommer Multiconsult med en rekke anbefalinger om hvordan konsekvensutredningene kan forbedres.

Multiconsults undersøkelse viser at om lag halvparten av konsekvensutredningene er av «for dårlig kvalitet». Det kan både skyldes at relevante spørsmål er mangelfullt utredet, og at utredningene har metodiske svakheter.

– Jeg har ikke fått satt meg grundig inn i rapporten ennå, men Multiconsult peker på forhold som det trolig er grunn til å ta på alvor, skriver klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) i en kommentar til NTB.

Undersøkelsen viser også «svært variabel etterlevelse» av forskriften for konsekvensutredninger.

– Jeg er opptatt av at det ikke skal være store forskjeller i måten konsekvensutredninger blir laget på og innholdet i konsekvensutredningene, men samtidig kan det også være gode grunner til ulikheter. Rapporten peker på forskjeller, og det bør vi se nærmere på, sier Rotevatn.

Multiconsult trekker i tillegg fram at konsekvensutredningene kan være vanskelige å spore opp når de først er gjennomført. Én anbefaling er derfor å opprette et register for konsekvensutredninger.