Per Jæger

Godt boligsalg, men svært lav igangsetting i januar

Boligprodusentenes Forening melder om godt boligsalg, men svært lav igangsetting av nye boliger i januar.

– Vi ser at salget av nye boliger har tatt seg veldig opp i januar i år, sammenlignet med januar i fjor. Salgsøkningen har vært på hele 27 prosent, sier administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, Per Jæger, til Byggeindustrien.

Men om salget av boliger har økt, er det en nedgang i igangsetting av ny boligbygging på åtte prosent i forhold til i januar 2020.

– Dette er den laveste igangsettingen siden januar 2010, da vi startet med disse målingene. Igangsettingen av nye boliger i januar var åtte prosent under januar i 2020, sier Jæger.

Oppgang for enebolig
Leiligheter og småhus har hatt en igangsettingsnedgang på henholdsvis 56 prosent og fem prosent, mens igangsettingen av bygging av eneboliger ligger 42 prosent over januar i fjor. I en tolvmåneders periode er igangsettingen fem prosent lavere enn i forrige tolvmåneders periode totalt. Igangsettingen av eneboliger, småhus og leiligheter ligger henholdsvis på to, syv og seks prosent lavere enn forrige tolvmåneders periode.

Dobling av leilighetssalg
Ifølge Boligprodusentenes Forening, kommer det frem at salget av leiligheter i januar i år er 51 prosent over januar 2020, eneboliger 16 prosent over, mens småhussalget er tolv prosent lavere enn fjoråret. På tolvmåneders basis er salget likt med forrige tolvmåneders periode. Eneboliger ligger åtte prosent over forrige tolvmåneders periode, mens leiligheter og småhus ligger henholdsvis en prosent og syv prosent lavere enn forrige tolvmåneders periode.

Hett hyttemarked
Også i salget av fritidsboliger er det oppgang

– I januar solgte fritidsboliger veldig bra. På tolvmåneders bais har salget gått opp 46 prosent, mens igangsettingen er fire prosent lavere i samme periode, sier Jæger, som mener at den lave igangsettingen kan tyde på at mye av salget skjer i allerede igangsatte prosjekter.

– Men vi har også fått tilbakemelding på at saksbehandlingen, både i byggesak og plansak, i flere kommuner er uvanlig treg. Det kan skyldes ulike saksbehandlingssystemer i kommuner som nå er slått sammen, sier Jæger.