Bilde fra Statens vegvesen sitt webkamera ved Helgelandsbrua med advarsel skilt om sterk vind på 30 m/s. Foto: Statens vegvesen / NTB

Uværet i nord: Byggeplasser sikres, arbeid flyttes inn og driftsentreprenører er i beredskap

Ekstremværet «Frank» gir utfordringer for både byggeprosjekter og drift av veinettet.

Kommunikasjonssjef i Consto, Lena Glosemeyer Fangel.

Consto, en av Nord-Norges største entreprenører, har tatt flere forholdsregler i forbindelse med ekstremværet «Frank» og opplyser at arbeidsoppgaver er blitt midlertidig omprioritert på grunn av uværet som herjer i landsdelen.

– Vi tok grep da de første værvarslene kom. Alt av utstyr og stillaser ble sikret og vi stoppet utendørsarbeider og flyttet ressursene våre over til innendørsoppgaver. Det vil fortsette til uværet roer seg, sier kommunikasjonssjef i Consto, Lena Glosemeyer Fangel til Byggeindustrien.

Hun sitter selv i Tromsø der værforholdene enn så lenge har vært rolige.

– Men vi har byggeplasser både i Bodø og flere andre plasser i Nordland og i innlandet i Troms der man har vært hardest rammet. Men så langt har vi ikke fått meldinger om at «Frank» har ført til verken uhell eller materielle skader på våre byggeplasser, sier Glosemeyer Fangel.

Uroet for tak-over-tak-stillas

Toralf Heimdal er ordfører i Bardu kommune. Foto: Bardu kommune

I Bardu har det vært stor bekymring for flere pågående byggeprosjekter. Kommunen bygger blant annet en ny skole og en svømmehall er under rehabilitering.

I forbindelse med arbeidene på svømmehallen er det satt opp et stor tak over tak-stillas.

– Vi fryktet at teltet skulle by på utfordringer i uværet, men entreprenøren har nå fjernet taket, og enn så lenge har det gått bra. Jeg har heller ikke hørt noe om uhell ved de andre byggeplassene i kommunen, sier ordfører i Bardu kommune, Toralf Heimdal til Byggeindustrien.

– Hvordan har det gått ellers gjennom det første døgnet?

– Vi har foreløpig ikke fått andre meldinger enn at noen furuer har falt over en vei, sier han.

– Har været roet seg?

– Kanskje litt, men fortsatt er det sterk vind og det er spesielt de sterke kastene som er utfordrende. Beredskapen er fortsatt høy, sier Heimdal.

Dirketør for drift og vedlikehold i Mesta, Kristin Folge. Foto: Mesta

Mesta i beredskap

Drifts- og vedlikholds-entreprenøren Mesta sier de er i beredskap i nord.

– Den typen vær som vi ser i deler av Nord-Norge nå er utfordrende. Det er mest vind, og ikke så mye snø som kommer, så for vår del handler det nå om å rydde unna trær som har falt over vei og sørge for at veibanene holdes åpne. Nå er fjelloverganger som Saltfjellet stengt, sier direktør for drift og vedlikehold, Kristin Folge, til Byggeindustrien.

Hun oppfordrer alle trafikanter til å være forsiktige når de ferdes ute.

– Det er utrolig viktig at alle kjører etter forholdene og holder seg innendørs når myndighetene anbefaler det. I Fauske rapporteres det nå om vindstyrke 30-35 meter i sekundet, så det er heftige krefter det er snakk om, sier Folge.

Hun sier uværet treffer landsdelene ulikt.

– I Finnmark har det falt en meter snø på ett døgn, så der har brøytemannskapene hatt mye å gjøre de siste timene. På Sørlandet i går var det også heftig vind og mye regn, så der har vi først og fremst sørget for at stikkrenner er åpne slik at vannet tas unna. Og så har vi en del salteoppdrag. Det er utfordrende forhold flere steder. Vi er i beredskap, men vi får bare vært på ett sted av gangen på rodene våre, så folk må være forsiktige, oppfordrer Folge.