Natt til 30. desember tok et stort kvikkleireskred med seg flere hus fra boligfeltet Nystulia i Gjerdrum. Ti personer omkom i skredet, og over 1.000 personer ble evakuert fra hjemmene sine. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Redningsaksjonen og krisehåndteringen i Gjerdrum skal evalueres

Regjeringen har besluttet at redningsaksjonen og den akutte krisehåndteringen av kvikkleireskredet i Gjerdrum skal evalueres.

– Selv om førsteinntrykket er godt, er det alltid viktig å evaluere håndteringen av slike hendelser. Justis- og beredskapsdepartementet skal derfor sørge for at det blir utarbeidet en rapport for å få fram eventuelle læringspunkter og forslag til å forbedre fremtidige aksjoner, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) til Romerikes Blad.

Evalueringen skal gjelde tidsrommet fra da politiet mottok melding om skredet natt til 30. desember fram til redningsaksjonen ble avsluttet 5. januar. Hovedredningssentralen (HRS) får ansvaret for å utarbeide rapporten.

Fra før er det kjent at en ekstern ekspertgruppe skal nedsettes for å finne årsaken til skredet.

Ti personer omkom i kvikkleireskredet som rammet Ask i Gjerdrum i romjulen. Sju av personene er funnet og identifisert, mens hjelpemannskaper fortsatt leter etter de tre siste i skredområdet.

Politiet og brannvesenet ønsker evalueringen velkommen. I tillegg til Hovedredningssentralens evaluering har både brannvesenet og politiet iverksatt egne interne evalueringer.