Regjeringen kan bestemme ny inntaksmodell for videregående alene

En ny ordning for inntak til videregående skole kan bestemmes i en forskrift, og regjeringen trenger ikke gå via Stortinget, slår Kunnskapsdepartementet fast.

Regjeringen har varslet at den vil innføre en ordning som skal gi elever større frihet til å velge videregående skole og frata fylkene muligheten til å følge et nærskoleprinsipp.

Departementet har undersøkt hvorvidt en ny ordning krever lovendring og kommet til at svaret er nei, ifølge Utdanningsnytt.

– Innføring av ny, nasjonal inntaksordning kan fastsettes av Kunnskapsdepartementet gjennom endret forskrift til opplæringsloven. Regjeringen trenger ikke å sende inntaksmodellen på høring. Og når det ikke dreier seg om en lovendring, er det ikke noe krav om å involvere Stortinget i beslutningsprosessen, sier seniorrådgiver Dag Nestegard i Kunnskapsdepartementet.

Ifølge statssekretær Anja Johansen (V) i Kunnskapsdepartementet er det ikke nytt at denne saken skal behandles som en forskriftsendring.

– Det har vært kjent lenge og ble varslet i høringen som ble sendt ut i 2019, sier Johansen til NTB.

– Saken om inntaksmodeller til videregående skole har også nylig vært til behandling i Stortinget. Flertallet støttet at regjeringen skulle utrede nye inntaksmodeller som gir elevene større frihet til å velge videregående skole, sier hun videre.

Regjeringen har bedt Utdanningsdirektoratet lage en ny modell, i dialog med kommunenes organisasjon KS og fylkeskommunene.