Regjeringen kan bestemme ny inntaksmodell for videregående alene
En ny ordning for inntak til videregående skole kan bestemmes i en forskrift, og regjeringen trenger ikke gå via Stortinget, slår Kunnskapsdepartementet fast.
Denne artikkelen er over fire år gammel.
Regjeringen har varslet at den vil innføre en ordning som skal gi elever større frihet til å velge videregående skole og frata fylkene muligheten til å følge et nærskoleprinsipp.
Departementet har undersøkt hvorvidt en ny ordning krever lovendring og kommet til at svaret er nei, ifølge Utdanningsnytt.
– Innføring av ny, nasjonal inntaksordning kan fastsettes av Kunnskapsdepartementet gjennom endret forskrift til opplæringsloven. Regjeringen trenger ikke å sende inntaksmodellen på høring. Og når det ikke dreier seg om en lovendring, er det ikke noe krav om å involvere Stortinget i beslutningsprosessen, sier seniorrådgiver Dag Nestegard i Kunnskapsdepartementet.
Ifølge statssekretær Anja Johansen (V) i Kunnskapsdepartementet er det ikke nytt at denne saken skal behandles som en forskriftsendring.
– Det har vært kjent lenge og ble varslet i høringen som ble sendt ut i 2019, sier Johansen til NTB.
– Saken om inntaksmodeller til videregående skole har også nylig vært til behandling i Stortinget. Flertallet støttet at regjeringen skulle utrede nye inntaksmodeller som gir elevene større frihet til å velge videregående skole, sier hun videre.
Regjeringen har bedt Utdanningsdirektoratet lage en ny modell, i dialog med kommunenes organisasjon KS og fylkeskommunene.