Illustrasjon: Sweco/3RW

Veidekke skal bygge underjordisk holdeplass ved Haukeland

Bybanen Utbygging har tildelt Veidekke det miljøsertifiserte oppdraget å bygge Vestlands første underjordiske holdeplass mellom Haukeland og Haraldsplass sykehus i Bergen.

Kontrakten er en hovedentreprise verdt 224 millioner kroner uten merverdiavgift med opsjoner i tillegg.

- Det er svært gledelig med vår åttende kontrakt for Bybanen Utbygging og at vi nå får være med på å bygge mer grønn infrastruktur på en bærekraftig måte. Haukeland Holdeplass er en krevende, kompleks og multidisiplin jobb som passer oss i Veidekke Bergen veldig bra. Å vinne denne kontrakten i disse koronatider viser at vår strategi om å ha egne lokalt ansatte fagarbeidere og ingeniører er riktig og ønsket av våre kunder, sier distriktsleder Erlend Bygnes i Veidekke Bygg Bergen i en pressemelding.

Haukeland holdeplass bygges for å gjøre kollektivreisen attraktiv for de 7.000 passasjerene som vil benytte den daglig. Prosjektet omfatter bygging av et stasjonsområde 30 meter under bakken og underjordiske transportveger med heiser og rulletrapper som knytter holdeplassen til de to sykehusene i området.

De to inngangene blir utformet som runde bygg av glass og stål både ved Haukeland Universitetssykehus og Haraldsplass Diakonale Sykehus.

Utomhusområdene blir knutepunkter for nærområdet med pent opparbeidede arealer. Det er flere store betongkonstruksjoner i prosjektet, den største er 42 meter høy og består av over 4.000 kubikkmeter betong som forankres til fjell. I publikumsarealene blir det vektlagt estetikk og effektiv publikumstransport, god belysning og akustiske tiltak som absorberer støy. Veidekke ivaretar Bybanens målsetting om en grønnere bybaneutbygging ved å sertifisere prosjektet i henhold til CEEQUAL, et sertifiseringsverktøy for å fremme bærekraftige anleggsprosjekter.

Byggestart er planlagt i oktober og beregnet byggetid er to år.