- Norske boligbyggelag melder at effektene av koronakrisen er stopp og forsinkelser på byggeplasser, utsettelser og usikkerhet i levering av nye boliger og utsatt igangsettelse av nye prosjekter. Det varsles nå om permitteringer og fare for at kompetansen forsvinner, sier Bård Folke Fredriksen. Foto: NBBL

NBBL ber Kommunaldepartementet myke opp fristreglene i byggesaker

- NBBL jobber nå aktivt med å vurdere hvordan den økonomiske aktiviteten kan trappes opp når situasjonen i landet normaliseres etter korona-krisen, sier administrerende direktør Bård Folke Fredriksen i NBBL.

Han peker på at disse forslagene vil kunne spare byggenæringen for tid og ressurser til utforming av nye søknader etter krisen, og spare kommunen for unødvendig saksbehandling.

- Vi har blant annet kartlagt om det finnes barrierer i bygningsregelverket som kan hindre byggeprosjekter å komme raskt i gang, samt hvilke tiltak som kan avhjelpe situasjonen. Norske boligbyggelag melder at effektene av koronakrisen er stopp og forsinkelser på byggeplasser, utsettelser og usikkerhet i levering av nye boliger og utsatt igangsettelse av nye prosjekter. Det varsles nå om permitteringer og fare for at kompetansen forsvinner. Dette er alvorlig fordi det i neste omgang fører til enda større svikt i etterspørsel etter bygg- og anleggstjenester i fremtiden. Dermed blir det enda mer krevende å få hjulene i gang igjen når smitteverntiltakene tillater det. Derfor må det handles nå, og unødvendige hindringer bør fjernes, utdyper Bård Folke Fredriksen.

I et brev som ble sendt til kommunaldepartementet fredag satte de søkelys på noen av fristreglene i byggesaksdelen av plan- og bygningsloven (pbl § 21-9 Bortfall av tillatelse) som kan skape utfordringer.

NBBL foreslår samtidig følgende tiltak:

1. Varighet av rammetillatelse 3 år: kan forlenges med 1-2 år.

Loven fastlegger at når det er gitt rammetillatelse så bortfaller denne automatisk 3 år etter at tillatelsen er gitt hvis tiltaket ikke er igangsatt. Hensynet er å sikre at byggearbeider kommer i gang innen rimelig tid etter at byggetillatelse er gitt. NBBL mener at «rimelig tid» i denne sammenheng må revurderes i lys av krisen.

2. Varighet av igangsettingstillatelse 2 år: kan forlenges med 1 år

Med samme begrunnelse som for rammetillatelse bør igangsettingstillatelsene gyldighet kunne forlenges med 1 år.

3. Innstilling av tiltak og hjemler for fjerning og opprydding av bygge- og anleggsgrunn: gjelder ikke opphold av byggearbeid pga. korona-krise

§ 21-9 andre og tredje ledd har bestemmelser om rydding og fjerning av rigg og utstyr for byggearbeid dersom arbeid innstilles, både av hensyn til offentlig trafikk og at det virker skjemmende. Vi henstiller departementet om å se på muligheter for oppmykning av disse der innstilling av byggearbeidene har sammenheng med korona-krisen.

- Det er mange årsaker til at tiden etter mottatt rammetillatelse og igangsettelsestillatelse går. Både entreprisebeskrivelse skal utarbeides og entreprenør skal skaffes. Den usikkerheten som koronasituasjonen har skapt gjør at tiden kan fly og leverandører forsvinne. NBBL håper myndighetene som en del av den nasjonale dugnaden letter på tidsfrister, og generelt forlenger disse slik at man fort kan bygge på gitte tillatelser uten å bruke unødvendig tid på ny saksbehandling i bransjen og kommune, påpeker Bård Folke Fredriksen.