Kroneverdien skaper stor uro i byggenæringen

Effekten av koronasmitten brer om seg. For Norge ble situasjonen ytterligere utfordret ved at kroneverdien sank til nye bunnivåer i løpet av torsdag. Dette skaper stor uro for de som kjøper inn varer i euro og dollar.

Torsdag kveld kostet euroen 12 kroner og dollaren 11,20 kroner, etter å ha falt noe mot krona utover ettermiddagen. Tidligere på dagen kostet både euroen og dollaren langt mer, og nådde nivåer ingen kunne se for seg skulle komme for noe tid tilbake, og er dermed langt unna hva de ulike virksomheter som handler i euro og dollar har kalkulert inn i sine budsjetter. Dette får dermed store konsekvenser. Vi ser nå svingninger i nivåer vi ikke tidligere har sett. Enkelte tenker ofte først og fremst på at ferien blir dyrere med en slik utvikling, noe som i år uansett sannsynligvis ikke blir særlig aktuelt. Men dette har en langt mer alvorlig side.

En rekke norske virksomheter handler med utlandet, og er helt avhengige av å både å importere og eksportere varer rundt om i verden, og da spesielt i Europa. Euroen har for så vidt vært høy mot krona lenge, men nå er man på et helt annet nivå. På relativt kort tid steg euroen rundt 25 prosent tidlig torsdag, og var en i en periode oppe i over 13 kroner, før den gikk ned igjen, og var torsdag kveld nede i 12 kroner. Dette påvirker ikke minst en rekke ulike produsenter innen byggenæringen i Norge. Mange handler inn varer i euro, og dollar, og selger i norske kroner. Da blir regnestykket heller dårlig når kroneverdien synker så mye som vi nå har sett. Byggevareindustriens Forening peker på at enkelte av deres medlemmer nå selger med tap, noe som selvsagt ikke kan vedvare. Man har lagt opp budsjetter etter helt andre nivåer, og nå sliter man med å få endene til å møtes.

Hvor lenge kroneverdien skal være nede i en så dyp dal som vi nå ser er ikke godt å si, men oljeprisen gikk opp torsdag, noe som er bra for den norske krona. Norges Bank er nå også i gang med å se på mulige tiltak.

Men dette er uansett noe som kan vedvare en tid, og det er dermed all mulig grunn til å lytte til byggevareprodusentene som nå roper et varsku rundt situasjonen. De kan ikke blø over en lengre periode på grunn av denne situasjonen, og dermed vil man måtte se på prisøkninger. I dagens koronatider kan dette selvsagt bli en utfordrende situasjon for flere, og er noe som vil påvirke hele verdikjeden.