Kommunalminister Nikolai Astrup ble i onsdagens spørretime i Stortinget utfordrer av Helge Andre Njåstad på forenklinger i plan- og bygningsloven. Foto: stortinget.no 

Frp vil ha forenklinger i plan- og bygningsloven – angriper statsrådens påstand

I onsdagens spørretime på Stortinget ble kommunalminister Nikolai Astrup (H) utfordret av stortingsrepresentant Helge André Njåstad (Frp) om han ønsker å bidra til forenklinger av plan- og bygningsloven.

Fra talerstolen uttalte kommunalminister Astrup at bokostnadene for de som bor i et bygg blir lavere hvis det er noen krav i bunn.

Helge André Njåstad (Frp). Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Det er en påstand jeg ikke tror han har hold i. Det er en del krav som er urimelige å stille som øker bokostnaden. Hvis vi klarer å redusere og forenkle plan- og bygningsloven ytterligere, vil ikke bokostnaden gå opp, sier Njåstad til Byggeindustrien.

I denne sammenhengen trekker han frem energikravene i forskriften som et stikkord.

– Jeg vil gjerne se belegg for at kravene som er stilt på grunn av klimaforliket faktisk fører til lavere bokostnader. Det her mange av de fordyrende kravene ligger, og de får man ikke tilbake i vanlig levetid for en bolig gjennom reduserte bokostnader, mener han.

Tar til orde for ulike krav i forskjellige deler av landet

– Hva ønsker Frp å oppnå?

– Jeg ønsker å forenkle slik at det blir rimeligere å bygge. Utfordringen er at byggekostnadene har blitt så høye at det i mange distriktskommuner er dyrere å bygge enn det man sitter igjen av verdien i boligen etterpå. Da er det direkte distriktsfiendtlig, mener FrP-politikeren.

Han tar også til orde for at det bør åpnes for at ikke alle kravene må være like i alle deler av landet.

– Jeg mener vi bør stille færre minimumskrav. Samtidig er det ulike snømengder og temperaturer i Norge. Det gjør at man ikke nødvendigvis må stille de samme kravene overalt. Jeg registrerer også at statistikken viser at kommunene bruker to måneder lenger tid for å behandle en standard reguleringsplan. Vi må gi lokaldemokratiet mer tillit slik at vi unngår omkamper fra statens side, sier Njåstad.

Er ute av regjeringskontorene, men varsler mer trykk på boligpolitkken

Han varsler at FrP, som nylig har forlatt regjeringskontorene, ønsker å sette forenkling og rimeligere boliger på dagsorden.

– Er ikke Frp fornøyd med hva dere selv fikk gjort i regjering?

– Det ble gjennomført en god del da Jan Tore Sanner var kommunalminister, men FrP klarte ikke å gjøre noe med alle kravene i klimaforliket, som vi ikke var en del av. Vi registrere at når det gjelder enkeltsaker som ble behandlet i departementet, gikk 80 prosent i favør av kommunene da vi satt i regjeringen. Når vi nå er ute, ser vi at enkeltsakene går motsatt vei, sier han.

Njåstad viste på Stortingets talerstol til at tre saker som har havnet på Astrups bord etter at han ble statsråd har gått statens veg, ikke kommunenes.

Kommunalminister Astrup fastslår imidlertid at han er tilhenger av forenklinger i plan- og bygningsloven, og at han har ambisjon om at forenklingsarbeidet skal fortsette.

Regjeringen vil bygge boliger i stort monn

– Ofte vil det være slik at det som gjør det gjør det dyrere for de som bygger ut, gjør det dyrere for de som skal bo der, den balansen må vi ivareta. Vi ønsker at det skal bygges nye boliger, i stort monn, det gir unge mennesker mulighet til å komme inn på boligmarkedet, uttalte han fra Stortingets talerstol.

Han fastslår at det ikke må bli for dyrt å bygge boliger.

– Det skal være mulig for flere å bli selveiere. Samtidig er det noen krav vi må og bør stille. Bygningsmassen vil stå der veldig lenge, uttalte Astrup.

Boligprodusentene: – Regjeringen må standardisere planarbeidet

Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentene mener det viktigste regjeringen kan gjøre akkurat nå, er å standardisere planarbeidet.

– Det vil kommunalminister Astrup bli husket for i lang tid fremover om han lykkes med, fastslår han.

Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentene.

Jæger er derimot mer skeptisk til å gi mer råderett til kommunene.

– De tekniske reglene må fastsettes ett sted, ellers vil vi få feil og mangler fordi folk ikke vet hvordan de skal bygge etter ulike regler. Det vil også koste mye penger å utarbeide egne regler. En praksis med ulike energikrav i forskjellige deler av landet er jeg motstander av, sier han.

Jæger fastslår at det i dag er ulike regler i Norge i forhold til snølaster og vind i ulike områder.

Bransjen vil møte regjeringen direkte

– Mener du at de tekniske kravene som nå er på plass er fornuftige?

Boligprodusentene er derimot glad for at det reises en debatt som belyser byggekostnader og krav.

– Det vi ser er at det er ekstremt dyrt å lage en plan. Alt skal alltid utredes for alle, og det er en utvikling hvor kommunene får prøve grensene innenfor sine rettigheter i planene. Boligprodusentene er for mer standardiserte planregler. Nå bruker man 5-10 år på få gjennom en reguleringsplan, før brukte vi ett år, fastslår Jæger.

– Mener du at de tekniske kravene som nå er på plass er fornuftige?

– Nei, det sier jeg ikke, men vi kan ikke la kommunene avgjøre dette, men noe kan nok fjernes, sier han.

– Hva mener du kan fjernes?

– Jeg ønsker ikke å mene noe sterkt om det, men jeg håper vi sammen kan finne gode løsninger, men da må regjeringen tørre å sette seg direkte ned sammen med bransjen og ikke gjennom ekspertutvalg, sier Jæger.

Bekymret for laber igangsetting

Antall igangsatte boliger i Norge faller sterkt. Det bekymrer Jæger og Boligprodusentene.

– Det er nå en situasjon hvor vi er overrasket over hvor stort fallet i igangsettelser er, og hvis denne utviklingen fortsetter slik vi har sett i de siste månedene, er vi bekymret for situasjonen, sier Jæger.

Hvis det ikke er boliger å bygge, blir det heller ikke arbeid til alle som i dag er sysselsatt i byggebransjen.

– Boligbygging er en stor industri. Vi ser nå at boligprisene i Oslo stiger, en medvirkende årsak til dette er at Oslo kommune ikke regulerer nok boliger, sier Jæger.

– Er lite kapasitet i kommunen en medvirkende årsak til lave igangsettingtall?

– Myndighetene kommer med stadig nye regelverk, det er lite standardisering og prosesser tar lang tid. Samtidig tøyer kommunene i grensene, fastslår Jæger.

Jæger poengterer at det i boligpolitikken ikke er noen «qick fix».

– I boligpolitikken er det langsiktighet som gjelder. De beslutningene som fattes nå, høster man av om ti år. Det har ikke politikerne tatt innover seg. Det avgjørende er at vi klarer å løse dette sammen, sier han.