MEF-leder Julie Brodtkorb trekkes frem som aktuell samferdselsminister av tidligere NHO-direktør. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Nå trekkes Julie Brodtkorbs navn frem som potensiell samferdselsminister

Mandag valgte Frp å tre ut av regjeringen, og samtidig sier Jon Georg Dale takk for seg som samferdselsminister. Nå kaster tidligere transport-topp i NHO, Erling Sæther, MEF-leder Julie Brodtkorbs navn inn i diskusjonen. Men han har en annen tidligere statssekretær som sin favoritt.

Tidligere næringspolitisk direktør Erling Sæther i NHO logistikk og transport er nå partner i konsulentselskapet Flowchange. Han mener Høyre er best egnet til å ta over Samferdselsdepartementet. 

I kjølvannet av Frps regjeringsexit går spekulasjoene for fullt om hvordan regjeringskabalen blir lagt når syv sittenede statsråder går ut.

Endringene får stor innvirkning på flere departementer som legger rammer for aktørene i byggenæringen.

I anleggsbransjen er det knyttet stor spenning til hvem som får samferdselsposten.

For Samferdsels-departementet er det flere navn som går igjen som aktuelle statsrådskandidater i den offentlige debatten. 

Tidligere næringspolitisk direktør i NHO Logistikk og transport, Erling Sæther, er i dag partner i konsulentfirmaet Flowchange. Han sier til Byggeindustrien at Høyre bør få Samferdselsdepartementet.

– Etter min mening bør de ha denne posten fordi det er de som har det mest gjennomtenkte programmet for samferdselssektoren. Landet trenger fortsatt en satsing på investeringer i jernbane, vei og sjøtransport. I tillegg må også satsingen på drift og vedlikehold opprettholdes, mener Erling Sæther.

Han trekker frem flere kandidater som potensielle Høyre-statsråder - blant dem leder i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF), Julie Brodtkorb.

– Julie Brodtkorb har nå skaffet seg vei- og baneerfaringer fra MEF og anleggsbransjen, men mangler kanskje noe faglig erfaring. Hennes politiske erfaring er knyttet til perioden som statssekretær og stabssjef på Statsministerens kontor, sier Erling Sæther.

Julie Brodtkorb kommenterer Sæthers utsagn slik:

– Jeg har det veldig bra der jeg er, skriver hun i en SMS til Byggeindustrien.

Trekker fra Aarset

Helge Orten (H) er leder i transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget. Kan han være vår neste samferdselsminister? Arkivfoto.

Erling Sæther tror også at Helge Orten, leder i transport- og kommunikasjonskomiteen, tidligere statssekretær John-Ragnar Årseth og stortingspolitiker Linda Hofstad Helleland kan være aktuelle kandidater til posten dersom det blir et Høyre-departement.

– Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset var statssekretær under Ketil Solvik-Olsen. Han er en kandidat som etter mitt syn har stor faglig tyngde. Aarset har vært sentral i forberedelsene med de store vei- og jernbanereformene og er min favoritt, sier Erling Sæther.

Tidligere samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) og hans daværende statssekretær John-Ragnar Aarset (H).

Krf i nord vil ha samferdselsposten

Kristelig Folkeparti i nord vil ifølge NRK svært gjerne ha samferdselsministeren i den nye Solberg-regjeringen.

Svein Iversen, som leder KrF i Troms og Finnmark, sier til NRK at de har forventninger om en statsråd fra nord.

Skulle Kristelig Folkeparti ende opp med Samferdselsdepartementet, tror Erling Sæther at Hans Fredrik Grøvan kan være et godt valg.

Krfs Hans Fredrik Grøvan er en erfaren samferdselspolitiker. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

– Grøvan har lang erfaring fra transport- og kommunikasjons-komiteen og er en meget klok politiker, sier Sæther.

Hva med Venstre?

Ifølge VG har Venstre Samferdsels-departementet på tredjeplass på sin ønskeliste over departementer de vil styre.

VG har kilder som hevder Venstre prioriterte liste ser slik ut:

1. Kunnskapsdepartementet

2. Justisdepartementet

3. Samferdselsdepartementet

Guri Melby fra Venstre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Navn som Guri Melby, stortingsrepresentant fra Oslo, og statssekretær i klima- og miljødepartementet Sveinung Rotevatn blir begge trukket frem som potensielle Venstre-ministere dersom de får samferdselsansvaret.