Peab saksøker advokat etter manglede Deichman-oppgjør

Peab-selskapet Grunnarbeid Lysaker mener at de har krav på 33,6 millioner kroner etter Deichman-forlik, men har ikke fått noen av de 52 millioner kroner Oslo kommune måtte ut med. Nå saksøker de advokatkontoret Grette, Grette-advokat Harald Fosse, et forsikringsselskap og Oslo kommune for å få ut pengene.

Det var Finansavisen som denne uka først omtalte den spesielle saken.

Saken har sitt utspring da Atlant Entreprenør SVS ble kastet ut av grunnarbeidsentreprisen på nye Deichmanske hovedbibliotek. Senere fikk entreprenøren en erstatning på 52 millioner kroner av kommunen etter en rettssak. Disse pengene ble overført til klientkontoen til Atlants advokat, Harald Fosse i Grette, i fjor høst. Han tok betalt for Grettes utgifter i saken og et annet selskap som hadde finansiert søksmålet. De resterende midlene, 26,4 millioner kroner, ble overført til Atlant Entreprenør SVS.

Men, Peab-selskapet Grunnarbeid Lysaker (tidligere Nordisk Fundamentering), som var underentreprenør på Deichman, mener de ikke har fått fullt oppgjør av Atlant, og hevder de har krav på 33,6 millioner kroner av erstatningen. De hadde nemlig inngått et forlik med Atlant om at de skulle ta pant i og oppgjør fra erstatningsoppgjøret. Også her var Fosse Atlants advokat, men disse pengene ble ikke overført Grunnarbeid Lysaker. Dette er stridens kjerne i den kommende rettssaken. Altså, hvorfor Grette ikke utbetalte deler av erstatningsoppgjøret i henhold til forliket Fosse og Grette selv hadde vært med på å fremforhandle.

Da Peab-selskapet oppdaget at andre fikk betalt, men ikke dem, gikk de til retten og tok arrest i entreprenørens verdier. Det skulle vise seg å bli kroken på døra for Atlant Entreprenør SVS, som begjærte oppbud like før jul i 2018.

Dermed ble det oppnevnt en bobestyrer i boet, og hittil har det kommet inn krav på 89 millioner kroner, ifølge Finansavisen. Der har DNB øverste prioritet, og Grunnarbeid kommer etter.

Nå har Grunnarbeid Lysaker saksøkt både Grette, advokat Harald Fosse og advokatkontorets forsikringsselskap AIG. I tillegg har de saksøkt Oslo kommune.

Søksmålet mot Oslo kommune bunner i at de ble gjort kjent med forliket mellom Atlant og Grunnarbeid Lysaker, og Peab-selskapet ber kommunen gjøre opp for seg – igjen. Kommunen på sin side bestrider dette, og i Finansavisen sier de at de vil søke regress av både Grette og advokat Harald Fosse personlig dersom de blir dømt.

Grette og Peab gir ingen kommentarer til avisen utover å bekrefte søksmålet.

Saken skal opp i Oslo tingrett i slutten av måneden.