Powerhouse Telemark har nå kommet seks etasjer opp. Foto: Christian AarhusDette blir dt første rommet som møter besøkende og ansatte i Powerhouse Telemark. Foto: Christian AarhusDet er et stort og krevende stillas som må til når man skal støpe en vegg på 45 grader. Foto: Christian AarhusArbeiderne har god utsikt over Porsgrunn.Diamantformen preger store deler av bygget.Per Arthur Larsen i Skanska og Tommy Thovsland i R8 Property på toppen av det som er sjette etasje i Powerhouse Telemark. Før de er ferdige skal de opp fem i etasjer til, i det som blir Porsgrunns høyeste næringsbygg.Bygget er allerede blant de høyeste i Porsgrunn.Powerhouse blir en fin kontrast til industrien på Herøya.

Powerhouse Telemark reiser seg

Med spennende og krevende geometri er Powerhouse Telemark, også kalt den grønne diamanten, i ferd med å reise seg på Vessia i Porsgrunn ett år før åpningen.

Powerhouse Telemark er det siste prosjektet i Powerhouse-rekken, og med dette tar man plussenergikonseptet ut også til mellomstore norske byer. For den fortsatt fremadstormende lokale utbyggeren R8 Property passer Powerhouse som hånd i hanske.

– Vi er et ungt selskap både i alder og eksistens. R8 ble startet opp i 2010, og den første ansatte innen eiendom var først på plass i oktober 2014. Vi har et ønske om å bidra med noe positivt til samfunnet, og tror at denne type bygg er nettopp det, sier administrerende direktør Tommy Thovsland i R8 Property til Byggeindustrien.

– Ambisjon vår var å skape et bygg for Telemark, og en kontrast til industrien på Herøya. Vi lokale vet at det skjer veldig mye positivt her, men nå viser vi at vi kan gjøre tiltak som blir lagt merke til også internasjonalt. Vi har kalt det operaen i Telemark, eller den grønne diamanten, og er allerede stolt av bygget, legger han til.

Skanska og de andre Powerhouse-partnerne Asplan Viak og Snøhetta har vært en viktig og naturlig del av prosjekteringsgruppen. På denne måten er prosjektet tro mot dette konseptet. Et eksempel er diamantdesignet til bygget, som er laget mest med tanke på energiproduksjon. Det er på mange måter den komplekse geometrien knyttet til sol, varme og kjøling som har gitt bygget sitt arkitektoniske preg.

– Geometrien på bygget er en utfordring. Vi har to fasader som skrår syv grader utover. Det gjør at det kreves mer volum på blant annet stillas. I tillegg er det et hjørne på 45 grader som går ut over inngangspartiet. Alt lar seg løse, men det er tidkrevende, sier prosjektleder Per Arthur Larsen i Skanska til Byggeindustrien.

Du kan lese mer om Powerhouse Telemark i Byggeindustrien nummer 11.