EcoCube AS modulboliger. Stålcontainerne ble kledd i panel utvendig for å heve det estetiske uttrykket. Foto: VizPro AS<p>EcoCube AS modulboliger. Stålcontainerne ble kledd i panel utvendig for å heve det estetiske uttrykket. Foto: VizPro AS</p>EcoCube AS modulboliger. Fotografi ved VizPro AS.EcoCube AS modulboliger har smarte løsninger innvendig for å utnytte de 26 kvadratmeterne maksimalt. Foto: VizPro AS.EcoCube AS modulboliger har smarte løsninger innvendig for å utnytte de 26 kvadratmeterne maksimalt. Brukerne kan selv bestemme om de ønsker et bad i full bredd i containeren eller om de kun vil benytte halvparten. Foto: VizPro AS.EcoCube AS modulboliger har smarte løsninger innvendig for å utnytte de 26 kvadratmeterne maksimalt. Sengen kan slås opp og gi godt med gulvplass. Foto: VizPro AS.EcoCube AS modulboliger har smarte løsninger innvendig for å utnytte de 26 kvadratmeterne maksimalt. Brukerne kan selv bestemme om de ønsker et bad i full bredd i containeren eller om de kun vil benytte halvparten. Foto: VizPro AS.EcoCube AS modulboliger har smarte løsninger innvendig for å utnytte de 26 kvadratmeterne maksimalt. Sengen kan slås inn når den ikke er i bruk. Foto: VizPro AS.EcoCube AS modulboliger har smarte løsninger innvendig for å utnytte de 26 kvadratmeterne maksimalt. Boligene har både kjøkken og bad. Foto: VizPro AS.EcoCube AS modulboliger. Stålcontainerne ble kledd i panel utvendig for å heve det estetiske uttrykket. Foto: VizPro AS. Foto: VizPro AS.EcoCube AS modulboliger. Stålcontainerne ble kledd i panel utvendig for å heve det estetiske uttrykket. Foto: VizPro ASEcoCube AS har satt opp to modulboliger i Etiopia for FN-organisasjonen Verdens matvareprogram. Foto: EcoCube ASI containerboligene kan bistandsarbeiderne i Etiopia samles etter tjeneste og lage mat. Vannfilter sikrer trygt drikkevann. Foto: Ecocube AS

Bygde omsorgsboliger av stålcontainere - nå er det norske selskapet på vei ut i verden

Fredrikstad kommune ønsket seg omsorgsboliger som kunne etableres raskt og flyttes etter behov. Norske EcoCube ga dem svaret i form av boliger skapt i 40 fots fraktecontainere. Nå er boligcontainerne også på plass i Etiopia.

EcoCube

EcoCube utvikler kompakte, smarte og kostnadseffektive miljøboliger.

Firmaet ble etablert 1. oktober 2012 med sterke industripartnere som medeiere.

Aksjonærer er arkitektkontoret VIT AS og Containerleverandøren Uniteam.

Kilde: Ecocube.no

I halvannet år har Fredrikstad kommune tilbudt to containere på 26 kvadratmeter som fullverdige omsorgsboliger i kommunen.

Boligcontainerne oppfyller TEK10-krav, har både bad og kjøkken og er utviklet av det norske selskapet EcoCube.

– Fredrikstad ønsket å gjennomføre et pilotprosjekt der de kunne etablere boliger raskt og flytte de mellom ledige eiendommer og der det var behov. Etter at vi hadde tygd godt på et konkurransegrunnlag, lyste vi ut en konkurranse på Doffin som EcoCube vant. Vi overtok containerboligene cirka et halvt år etter kontraktsinngåelse, nesten uten feil, sier Fredrikstad kommunes prosjektleder, Kjetil Flaatnes, fra Stema Rådgivning.

Strålende tilbakemeldinger

Han sier de involverte har vært svært positive til containerboligene.

– Vi gjennomførte ettårsbefaringen med strålende tilbakemeldinger, sier Flaatnes til Byggeindustrien.

Interiøret i containerne er robust bygget for å tåle røff behandling når de flyttes fra tomt til tomt.

– Det er brukt innredning som normalt er å finne i båter, så det er beregnet for å tåle både gynging og brå bevegelser. Både sofa og seng er delvis integrert i møblene rundt, og sengen kan slås opp for å gi større plass i rommet, forklarer Flaatnes og legger til at containerne ble kledd i panel utvendig for å heve det estetiske uttrykket.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

EcoCube AS modulboliger. Foto: VizPro AS

Bistandsarbeiderboliger i Etiopia

EcoCubes to containere som har vært i bruk i Fredrikstad i halvannet år allerede, ble produsert i Norge.

Men da EcoCube landet en avtale med verdens største bistandsorganisasjon, FN-organisasjonen Verdens matvareprogram (WFP), inngikk de en produksjonsavtale med en fabrikk i Kina med produksjonskapasitet på 1000 enheter på 60 dager.

– Hele grunntanken er at boligene skal være enkle å frakte, både med tog, bil og båt. Det er den store fordelen med å bygge boliger av containere. Overalt i hele verden finnes det infrastruktur som er lagt til rette for å kunne flytte på containerne, sier daglig leder Christian Olavesen i Ecocube til Byggeindustrien

- Liv laga for mange

EcoCube AS har satt opp to modulboliger for FN-organisasjonen Verdens matvareprogram i Etiopia. Foto: EcoCube AS

Ecocube har nylig vært på en ettårsbefaring for en leveranse i Etiopia.

Der har WFP testet ut to containerboliger som bistandsarbeiderboliger i feltsituasjon.

– De ønsker at arbeiderne deres skal ha en god ramme rundt sitt virke. De skal bo trygt og være uthvilte og opplagte ute i felten. Våre erfaringer forteller oss at dette konseptet er liv laga for veldig mange markeder, sier Olavesen.

Ser mot bistandsmarkedet

Ifølge EcoCube er de gode erfaringene fra Afrika en av årsakene til at de nå først og fremst retter hovedfokuset mot bistandsmarkedet.

– Vi jobber parallelt med flere markeder, men vi ser at det er et stort potensiale innenfor bistand. De trenger gode og fleksible boliger som gjør at de kan drifte sine operasjoner mer effektivt. Innsatsen blir betydelig forenklet med vår løsning. Vi kan også levere nøkkelferdige moduler for andre bruksområder, for eksempel klinikker, skoler og kontor, sier Olavesen.

Solceller og solfangere

Ifølge Olavesen er målet å tilby et økosystem av økonomiske og miljøvennlige løsninger.

– Vi tilbyr ikke bare boligen men også økosystemet av løsningene rundt for blant annet off-grid funksjonalitet, sier Olavesen.

– Vårt konsept handler om å bruke minst mulig energi, og deretter tilføre den energien som trengs med via fra bærekraftige energikilder. Solcellene og solfangere på taket sørger for energi i Etiopia, mens et velisolert skall holder varmen ute og holder temperaturen nede innendørs, sier Olavesen.

Tilpasses klima

Byggegenskapene til modulene tilpasses til klimaet de skal brukes i. I boligene som er tatt i bruk i Fredrikstad er det derfor benyttet vakuumisolasjon for å stenge kulda ute og for å spare mest mulig plass innvendig. Samtidig beholder man mobiliteten til containeren.

- Isolasjonsevnen er vesentlig høyere med vakuumisolasjon enn andre tradisjonelle materialer, cirka fem ganger bedre, og tilfredsstiller dermed kravene i TEK10 på en brøkdel av tykkelsen, ifølge Olavesen.

Brannegenskapene er også bra, siden stålkonstruksjonen har brannhemmende egenskaper.

– Stålskallet er dessuten godt egnet mot vanninntrenging og har gode egenskaper med tanke på lufttetthet, sier Kjetil Flaatnes.

Lavere enn budsjettert

Kommunens totale investeringsramme inklusiv moms på leveransen fra EcoCube var på 2,6 millioner kroner, men container-entreprisen utgjorde bare en del av den totale investeringen. Prosjektet ble levert lavere enn budsjettert.