Fasadeplatene som ble brukt til å kle betongbygget Grenfell Tower, blir av eksperter trukket frem som en årsak til brannen fikk spre seg så raskt som den gjorde. Norske bygningsmyndigheter blir orientert om etterforskningsfunn. Foto: AFP photo/Adrian Dennis

London-brannen kan føre til regelendringer i Norge

Direktoratet for byggkvalitet blir holdt orientert om etterforskningsfunn etter branntragedien i London. Grenfell Tower-brannen kan få konsekvenser for byggeregler også i Norge.

– Direktoratet for byggkvalitet har fått en oppsummering fra engelske bygningsmyndigheter av det de vet så langt, men denne informasjonen er konfidensiell av hensyn til etterforskningen. I mediene er det ulike opplysninger og spekulasjoner, men vi kan ikke kommentere på dette grunnlaget, skriver sjefingeniør i Direktoratet for byggkvalitet, Vidar Stenstad, i en e-post til Byggeindustrien.

– Vi vil gjøre en vurdering opp mot det norske regelverket når vi får bekreftede opplysninger om hvilke produkter som er benyttet, og hvilken brannklassifisering disse eventuelt har etter det felles europeiske systemet, fortsetter han i e-posten.

Forbudt i USA

Før helgen skrev The Times at fasadepanelene som ble brukt under rehabiliteringsarbeider av Grenfell Tower i 2015, er forbudt i USA på bygninger høyere enn 12 meter.

– Det er på grunn av fare for brann- og røykspredning, sa en talsmann for selskapet Reynobond til The Times.

Storbritannias finansminister, Philip Hammond, tror ifølge The Guardian at materialene heller ikke er tillatt i Storbritannia.

– Min oppfatning er at fasadeplatene, disse brannfarlige fasadeplatene som er ulovlige i Europa og i USA, også er det her, sier han til avisen.

Sparte 55.000 kroner

Reynobond produserte fasadeplatene som var i bruk på Grenfell Tower. Det amerikanske selskapet produserer tre typer fasadeplater, og den billigste av de tre har en kjerne som består av et brennbart plastmateriale.

Det antas at det var denne typen som ble brukt på Grenfell Tower.

Ifølge The Times skal entreprenøren ha spart rundt 55.000 kroner på å velge den billigste varianten i det omfattende rehab-prosjektet. Ifølge britiske medier hadde rehabiliteringen totalt en prislapp på over 100 millioner.

Vanlig i Norge

Nestleder Hugo Haug i Brannfaglig fellesorganisasjon.

Fasadeplater med plastmateriale som isolasjon, såkalt polystyren-kjerne, er også vanlig i bruk i Norge.

Ifølge Brannfaglig Fellesorganisasjon har denne type fasadeplater god varmeisolering og gode miljøegenskaper, og de er også mindre plasskrevende enn plater med mineralull som isolasjon.

Men organisasjonen er kritisk til bruk av platene på grunn av brennbarheten ved feil montasje og bruk.

– Det er lov å bruke slike fasadepaneler i både næringsbygg og boligprosjekter i Norge , da de i utgangspunktet tilfredsstiller funksjonskravene. De klarer de kalibrerte branntestene for godkjenning, men når de settes inn i bygninger punkteres ofte kapslingen som beskytter plastmaterialet. Du kan jo bare tenke deg selv når ledninger eller rør for eksempel skal trekkes ut av bygget, så har du allerede der fått et hull som gjør fasaden sårbar for spredning under en brann, sier nestleder Hugo Haug i Brannfaglig Fellesorganisasjon til Byggeindustrien.

– Dette er også fasadeplater som er vanlig i bruk i lagerbygg, og de er utsatt for skader og punkteringer nede ved terrenget etter påkjørsler fra for eksempel lastebiler eller gaffeltrucker, noe som også gjør fasaden sårbar. Kombinert med dårlig internkontroll og vedlikehold, så ligger det her en latent «lunte», mener han.