Brian Mayne står bak målstyringsmetodikken Goal Mapping. Nå har han vært i Norge og sertifisert Metier Arbeid-teamet som lærer bort metoden til jobbsøkere.

- Outplacementprogram gir resultater

Metier har utviklet et utradisjonelt konsept for arbeidsledige. 

- Kombinasjonen kompetansesalg og prosjektutdanning har i 15 år vært ingrediensene i Metier Arbeids outplacementprogram. NAV og virksomheter som nedbemanner er kundene. NAV Rogaland lanserte det første Metier-programmet for folk fra oljenæringen i januar og første klasse ble nylig avsluttet med gode resultater. Over halvparten i jobb ved kursslutt og mange i gode prosesser er NAV Rogaland svært fornøyd med, forteller leder av Metier Arbeid, Vigdis Lamberg.

I disse dager er 160 arbeidsledige på Metiers jobbsøkerkurs i Oslo og Stavanger og søkerne skal nå stå i kø for høstens kurs.

- Stadig flere virksomheter bruker andre kanaler for rekruttering enn de tradisjonelle stillingsannonsene. Tall viser at kun 20 prosent av ledige stillinger utlyses. Det er mange søkere til hver stilling og følgelig svært mange skuffede som ikke får jobbtilbud. Når du har fått 50-100 avslag er det lett å tenke at man har gått ut på dato, forteller Lamberg, som raskt legger til at de fleste er salgbare.

- De aller fleste har svært relevant kompetanse for dagens arbeidsmarked. Men man må forstå at det handler om å selge denne kompetansen selv. Da må man lære seg noen knep som gjør at man skiller seg ut på en positiv måte. Det viktigste er å bruke et språk som folk forstår. Stammespråk som kun dine tidligere kolleger forstår, fører ikke fram, understreker Lamberg.

Et av virkemidlene Vigdis Lamberg og hennes team lærer jobbsøkerene å bruke, er målstyringsmetodikken «Goal Mapping».

- I tillegg til de tradisjonelle boksene vi gjerne lager når vi setter oss mål, så skal man tegne de samme mål/delmål med fargeblyanter. Bokser og tasting på PC trigger venstre hjernehalvdel – den matematiske og logiske, mens tegning trigger høyre – den kreative hjernehalvdelen. Det geniale med metoden er at du i større grad tar i bruk hele hjernen og dermed får en mer effektiv målstyring, forteller Lamberg fortelleMetoden er utviklet av engelskmannen Brian Mayne, som selv reiser verden rundt og lærer bort metoden til politikere, toppledere og prosjektteam.

- Vi har hatt en sertifisert Goal Map-instruktør i teamet vårt i flere år og sett hvor stor nytte deltakerne har av metoden. Målet for våre deltakere er jo jobb så fort som mulig. Derfor ønsket vi å sertifisere flere i teamet. Da Brian Mayne hørte at vi får tusenvis av folk i jobb, kom han selv for å holde sertifiseringskurset i forrige uke. Vi følte oss beæret, vi 6 som var med på dette, sier nysertifiserte Vigdis Lamberg.