Kostnaden for å bygge en ny tunnel og postanlegg til Stortinget sprekker. Totalt er prosjektet nå beregnet til 1,8 milliarder kroner mot de opprinnelige beregningene på 1,1 milliarder. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Slik reagerer Multiconsult på mulig Stortinget-søksmål

– Vi har ikke gått ut med børsmelding, det forteller noe om vår samlede risikovurdering, sier Multiconsults toppsjef om Stortinget-sprekken.

Christian Nørgaard Madsen i Multiconsult mener Stortinget-saken ikke hadde blitt en like store mediesak dersom ikke kunden var en profilert aktør som Stortinget. Arkivfoto.

Multiconsults administrerende direktør Christian Nørgaard Madsen bekrefter overfor Byggeindustrien at de har mottatt brev fra Stortinget om et mulig søksmål i kjølvannet av 700-millionerssprekken.

Stortinget har lagt alt ansvaret for overskridelsene på Multiconsult.

– Vi har mottatt et brev med flere påstander fra Stortinget, og vi vet nå mer om hva saken går ut på. Men vi har verken hatt tid eller anledning til å ta stilling til de krav og påstander som blir lagt frem, sier administrerende direktør Christian Nørgaard Madsen.

Svært komplisert

Han karakteriserer rehabiliteringsprosjektet på Stortinget, der Multiconsult er prosjekterende, som et svært komplisert prosjekt.

– Det er kanskje ett av de mest kompliserte rehabiliteringsprosjektene i Norge. Det skjer også i et område med mye aktivitet, det er mange sikkerhetshensyn å ta og det er mye trafikk rundt selve byggeprosjektet. I tillegg ligger det mye i bakken som ble funnet etter hvert som byggingen startet, ting vi mener Stortinget har visst om, sier Madsen til Byggeindustrien.

– Er det skissert konkrete kravsummer i brevet dere har mottatt?

– Vi har ikke gått ut med noen børsmelding i etterkant, så det sier vel også noe om størrelsen og vår samlede risikovurdering, sier Madsen uten å gå nærmere inn på detaljene i brevet.

Byggeindustrien har bedt Stortinget om innsyn i brevet som er sendt til den rådgivende ingeniøren, men har fått avslag med bakgrunn i at det er en pågående tvist.

– Evne til å tiltrekke seg journalister

Det var VG som først skrev om byggesprekken som på nåværende tidspunkt ser ut til å havne på 700 millioner kroner.

Byggeprosjektet hadde en prislapp på 1,1 milliarder, og ser ut til å ende på 1,8 milliarder. Arbeidene ser også ut til å bli ett år forsinket med ferdigstillelse sommeren 2018.

Christan Nørgaard Madsen mener saken er blitt en stor mediesak på grunn av den spesielle oppdragsgiveren i byggekonflikten.

– Hadde det ikke vært en så profilert kunde som hadde evnen til å tiltrekke seg journalister, hadde nok ikke dette vært en sak i avisene, mener han.

Tilgang til informasjon

Avdelingssjef Terje Olsen i eiendoms-, sikkerhets-, og serviceavdelingen skriver i en e-post til Byggeindustrien at de har sendt krav om erstatning til Multiconsult, men at de ikke ønsker å kommentere innholdet så lenge saken er en pågående tvist.

– Å gi offentligheten innsyn i dokumentet nå, ville være å forhåndsprosedere saken, og uheldig sett med hensyn til Multiconsults muligheter til å svare for seg, mener Olsen.

– Multiconsult mener det ligger mye infrastruktur i bakken som ble oppdaget underveis i prosjektet, og som Stortinget har visst om. Har dere en kommentar til det?

– Vi ønsker ikke å kommentere dette utover at vi mener at Multiconsult har hatt tilgang til all den informasjon Stortinget har hatt om grunnforholdene, svarer Olsen.