– Vi håper vi at Bygg 21 finner det hensiktsmessig å etablere dialog med næringen i det videre arbeidet. Vi er rede til bidra, sier Arne Skjelle i BNL.

Bygg21-rapport: - Fornuftige, men kjente grep

– BNL er tilfreds med at Bygg21 har fulgt opp våre forslag i rapporten "Bedre areal- og transportplanlegging- for raskere gjennomføring", sier Arne Skjelle i BNL i en kommentar til Bygg21s forslag til forenkling og effektivisering av plan og byggesaksbehandling.

Bygg21 leverte onsdag en rapport til statsråd Jan Tore Sanner i Kommunal- og Moderniseringsdepartementet.

– BNL ble kjent med rapportens innhold i går. Min vurdering er at forslagene i Bygg21-rapporten i all hovedsak er i samsvar med forslagene i rapporten BNL overleverte Kommunal- og moderniseringsdepartementet i desember 2015, sier Arne Skjelle, som ledet BNLs bolig- og infrastrukturprosjekt.

BNL foreslår også at det bare skal være to formelle plannivåer - kommuneplan og reguleringsplan. Og fremhever betydningen av tidlig og parallell medvirkning med avgrensing av innsigelser som allerede er behandlet og vedtatt. BNL påpeker at det er viktig at prøveordningen med fylkesmannen som samordner av statlige og fylkeskommunale innsigelsesmyndigheter blir formalisert for hele landet.

Videre fastslår BNL at utvikling av arealplaner kan innebære høy risiko og kan ta år da planene ofte tar mest sikte på å oppfylle rent planfaglige kriterier, og mangler kopling til økonomi for gjennomføring av utbygging.

– Bygg21s råd om at reguleringsplanene må gjøres realiserbare er viktig. Hensikten med reguleringsplaner er at det skal skje en utbygging i forlengelsen av planarbeidet.

Bygg21 vektlegger også utbyggingsavtaler og rekkefølgebestemmelser. Siden kommunene har ulik praksis når det gjelder bl.a. utbyggingsavtaler med tilhørende avtalemaler knyttet til behandling av merverdiavgift, har BNL fått utarbeidet standardiserte maler.

– Dersom jeg leser det riktig har Bygg 21 til hensikt å utarbeide tilsvarende maler, så er ikke det nødvendig. BNLs maler er tilgjengelig, sier Skjelle videre.

BNL med bransjeforeninger har allerede i samarbeide med tunge næringsaktører og fageksperter, utført en omfattende og helhetlig studie med hensikt å effektivisere planprosesser og skape større forutsigbarhet for all parter.

– Vi håper vi at Bygg 21 finner det hensiktsmessig å etablere dialog med næringen i det videre arbeidet. Vi er rede til bidra, avslutter Skjelle.