Enorme muligheter på Marienlyst

Torsdag sprakk nyheten om at NRK har planer om å forlate Marienlyst. Flyttingen skal finansieres gjennom salg av eksisterende tomtearealer.

Med den ekstremt gode beliggenheten NRK har på Marienlyst, burde interessen være stor fra de største boligutviklerne. For det er selvsagt først og fremst gjennom utvikling av området til boliger dagens tomt og bygningsmasse har sin verdi. Og bare slik vil NRK kunne finansiere det enorme løftet det er å flytte de flere tusen medarbeidere over i nye og moderne lokaler andre steder i byen.

Enkelte frykter NRK vil miste noe av sin identitet gjennom å flytte fra de historiske bygningene, Kringkastingshuset ble bygget i perioden fra 1938 til 1950, mens Fjernsynshuset sto ferdig i 1969. Men det er naturligvis et riktig skitt av den statlige kringkasteren å relokalisere. Dagens bygningsmasse begynner unektelig å dra på årene, og for en kringkaster som skal se fremover, vil det helt klart være mye å hente i å kunne etablere seg i nye og moderne lokaler. Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen er også helt klar på at dagens bygningsmasse er for stor og for dyr å drifte. At NRK vil vedta en flytting synes derfor å være nokså sikkert.

Om en flytting skal kunne gi gode nok lokaler, må det legges opp til et salg av dagens lokaliteter – og det må skje til en bra pris. At Marienlyst har en stor verdi er det liten tvil om. Nå er det ikke veldig mange som kan ta på seg en slik utviklingsoppgave, men det finnes garantert flere selskaper og konstellasjoner som vil strekke seg lagt for å sikre seg denne tomten. Selvaag Bolig-sjef Baard Schumann har tidligere nevnt at verdien på tomten vil være rundt to milliarder kroner og at man kan bygge 1.300-1.400 boliger her.

Det er dermed en enorm utbygging som vil skje og som vil gi området en helt ny dimensjon. Marienlyst ligger i et av landets aller mest attraktive strøk og boligkjøperne vil utvilsomt være mange i dette området. Det er stor etterspørsel etter boliger i og rundt denne delen av hovedstaden, og for en by som skriker etter nye boligprosjekter, er en fortetting av Marienlyst helt riktig. Nå vil nok beliggenheten sørge for at dette ikke vil bli boliger for alle og enhver, men med såpass store områder tilgjengelig, vil man nok satse på leiligheter i mange ulike størrelser.

Så spørs det hvor lang tid det vil ta før et salg vil kunne bli gjennomført. En så stor oppgave som det er å flytte NRK vil naturligvis ta noe tid. Først skal man endelig bestemme seg, men deretter vil det nok settes inn store ressurser i å gjennomføre planene. Så blir det spennende å se hvem som stikker av med kremtomten. Hvem ønsker vel ikke å kunne utvikle et slikt unikt område.