Om din personlige økonomi tillater det, er det ingen grunn til å la generell økonomisk usikkerhet legge lokk på oppussingsplanene. Foto: MariRosenberg/IFI

- Puss opp med god samvittighet

Folks private forbruk er en positiv og viktig faktor når det kommer til landets økonomiske vekst. Og det er faktisk ganske vanlig å oppgradere hjemmet i nedgangstider.

- Vi er inne i en tid der oljenæringen sliter, og mange

 - Nesten halvparten av husholdningene svarer at de har konkrete planer om å pusse opp egen bolig, og nesten 3 av 10 vil pusse opp innvendig, sier Kåre Elnan fra Prognosesenteret. Foto: Prognosesenteret

frykter for den økonomiske utviklingen i Norge. Står vi foran økonomiske nedgangstider, eller vil vi komme over «krisen» uten varige mén? Svaret på dette spørsmålet ligger i stor grad i våre egne hender, sier Kåre Elnan, partner og markedsdirektør i Prognosesenteret.

Ifølge han utgjør folks private oppussingsplaner en viktig del av landets totaløkonomi.

- Stenger Ola og Kari lommeboken og legger forbruket på is, kan det gå mot trangere tider. Om vi derimot øker forbruket, vil det kunne bidra til fortsatt økonomisk vekst – og gode tider i årene som kommer. Renovering, oppussing og tilbygg i egne boliger er en viktig del av vårt private forbruk, forklarer han.

I fjor brukte norske husholdninger nesten 67 milliarder kroner på å pusse opp og vedlikeholde egne boliger, og Prognosesenterets eksperter har også tro på at dette kommer til å fortsette i positiv retning fremover.

- Vår løpende overvåkning av ROT-boligmarkedet (renovering, oppussing og tilbygg) tyder på at det fortsatt er vind i seilene. Nesten halvparten av husholdningene svarer at de har konkrete planer om å pusse opp egen bolig, og nesten 3 av 10 vil pusse opp innvendig, sier han.

Ifølge Kristian Owren, adm. direktør hos ifi.no, er oppussingsbransjen generelt en lite konjunkturutsatt bransje. Han mener derfor det ikke overraskende at vi fortsatt planlegger oppussing til tross for den økonomiske krisestemningen som preger mediebildet.

- Når vi er inne i tider med økonomisk usikkerhet reiser vi mindre og går sjeldnere ut for å spise – vi holder oss rett og slett mer hjemme. Og når vi er hjemme ønsker vi å ha det hyggelig rundt oss, både for oss selv og for gjester. Oppussingen av hjemmet kommer derfor helt naturlig, sier han.

Ifølge Kristian Owren, adm. direktør hos ifi.no, er oppussingsbransjen generelt en lite konjunkturutsatt bransje. Foto: Jan Lillehamre

Det føles også langt mer meningsfylt å bruke penger på oppussing enn bruk-og-kast-gjenstander.

- Oppgradering av hjemmet er jo også en viktig investering med tanke på å ta vare på de verdiene vi allerede besitter. Oppussing og vedlikehold av hjemmet oppleves derfor som en fornuftig og meningsfull bruk av tid og penger for de fleste av oss, avslutter Owren.