- Vi har stor tro på funksjonskontrakter for å tilrettelegge for påvirkning av løsningsvalg og økt produktivitet for utførende, sier Ingrid Dahl Hovland.

Ingrid Dahl Hovland på talerstolen på BA2015-konferansen

Administrerende direktør Ingrid Hovalnd i Nye Veier AS har hatt intense dager siden utnevnelsen. På BA2015-konferansen letter hun på sløret og gir klare signaler om foretrukne samarbeidsformer.

- Gjennom siste tiår har vi hatt en sterk kostnadsøkning på vegbygging i Norge. Årsakene er mange; standardheving, nye EU-krav, krav til høyere hastighet m.m. I tillegg opplever vi at planprosesser tar lang tid og er kostnadskrevende. Vi skal være en «slank» byggherre organisasjon med aktiv bruk av markedet for å oppnå fleksibilitet i ansettelser og mobilitet i ressursene, sier Ingrid Dahl Hovland.

Nye Veier er et nyetablert 100 prosent statlig eid aksjeselskap som skal utfordre denne trenden på åtte definerte strekninger av hovedveinettet i Sør-Norge.

Selskapet får hovedkontor i Kristiansand og vil etablere prosjektkontor innen utbyggingsområdene E6 Trøndelag, E6 Mjøs-regionen, E18 Kristiansand-Langangen og E39 Kristiansand-Sandnes.

Hovedkontoret i Kristiansand bygges opp til ca. 50-60 medarbeidere og prosjektkontorene vil variere noe, men utgjøre ca. 10-15 ansatte over tid.

Den samlede porteføljen utgjør 130 mrd, er i ulike deler av planleggingsfasene samt en strekning til bygging og samlet tid for utbygging er satt til 20 år.

Selskapet har ansvar for planlegging, utbygging, drift og vedlikehold.

Når Ingrid Dahl Hovland går på talerstolen 26.januar, vil hun fortelle om hvilke strategier som allerede er lagt. 

- Det er et stort potensiale for kostnadsreduksjoner i måten å jobbe på. Først og fremst gjennom mer helhetlig planlegging og utbygging over lange strekninger. Vi vil ha mer bruk av standardiserte løsninger og konstruksjoner. Dette vil også sikre kvalitet og HMS i planlegging og gjennomføring, forteller en engasjert Ingrid Dahl Hovland og påpeker mulighetsbildet som ligger i å oppnå enighet med interessentgrupper tidlig i planfasen. 

- Jeg er overbevist om at vi vil sikre bedre kvalitet og lavere levetidskostnader gjennom involvering av leverandør ledd, sier Hovland. Valg av kontraktsform imøteses med spenning – det er mange muligheter. Men Ingrid Dahl Hovland er klar:

- Vi har stor tro på funksjonskontrakter for å tilrettelegge for påvirkning av løsningsvalg og økt produktivitet for utførende. Det er viktig med vedlikehold og drift av egne installasjoner i 20-25 år for å sikre innovasjon, gode løsninger og kvalitet i alle ledd. Det må satses på mer dynamisk tidligplanlegging av lange strekninger, sier Ingrid Dahl Hovland.