Foto: Ivan Brodey

Byggeskikkprisen til biblå

Stavanger kommunes byggeskikkpris for 2015 er tildelt KAP Kontor for Arkitektur og Plan og oppdragsgiver Stavanger kommune for ombyggingen av Stavanger biblioteket, Sølvberget.

- Vi er veldig takknemlige for å ha blitt nominert til prisen, og ikke minst for å vinne! sier fungerende leder for Stavanger bibliotek, Sølvberget, Sissel Arna Dahle.

Årets tema for byggeskikkprisen var gode arbeidsplasser, og juryen spurte innbyggerne om noen jobber et sted i Stavanger som er mer enn en arbeidsplass. Arkitektene Henrik Lundberg og Eivind Stornes Gjertsen mottok prisen på vegne av arkitektkontoret KAP kontor for Arkitektur og Plan.

- Vi ville skape et sted der alle følte seg velkomne og var komfortable, og et bibliotek som var moderne og nyskapende. Mottoet for arbeidet var Byens dagligstue. Årets tema for byggeskikkprisen var gode arbeidsplasser, og nye biblå har blitt alles hjemmekontor. Responsen fra innbyggere og ansatte har vært over all forventning og en stor suksess, sier arkitekt, Henrik Lundberg fra KAP kontor for Arkitektur og Plan.

- Ansatte har vært med i prosessen under byggeperioden, og jeg er glad for at vi klarte å ha et forsvarlig arbeidsmiljø under hele perioden i alt støv og støy som var. Vi opplevde at både ansatte og publikum var positive og motiverte for den nye publikumsavdelingen som skulle komme, sier Dahle.

- Vi må berømme Sølvberget som er så ambisiøse i måten å drive bibliotek på, og som er ute etter innovasjon i hvordan de driver. Det har passet godt med vår tankegang, og vi har hatt et supert samarbeid.

- Publikumsmassen bidrar til at de ansatte trives å jobbe der, det er blitt trivelig rom, og vi er veldig glad for at det har blitt så vellykket prosjekt, sier Dahle.

Utstilling og presentasjon av kandidatene
De tre finalistene er plukket ut blant foreslåtte kandidater fra innbyggere i Stavanger.

Utstillingen av de tre kandidatene kan du se på Stavanger biblioteket, Sølvberget, på 2020park og på Katedralskolen avdeling Bjergsted. Kandidatene henger også utstilt på Servicetorget i Olav Kyrres gate 23 til og med 5. november.

Juryen har bestått av:

Kristen Høyer Mathiassen
Helge Solum Larsen
Anne S. Skare
Astrid Norland
Alexandria Algard
Gabriel Schanche Gilje
og sekretær Kaj S. Lea.

Juryens begrunnelse
I juryens begrunnelse står det blant annet at prosjektet biblå er mer enn noen gang blitt et sted for alle. Ominnredningen er respektfull gjort overfor byggets arkitektur. Med biblå er den siste viktige brikken falt på plass for at Sølvberget skal fungere som byens store allrom, slik som det opprinnelig var tenkt.

Her er hele juryens begrunnelse:

Stavanger kommunes byggeskikkpris for 2015 tildeles arkitekt Kap arkitektur og plan, og oppdragsgiver Stavanger kommune for ombyggingen av Stavanger bibliotek på Sølvberget.

De fleste av oss har et nært og kjært forhold til biblå. I en tid hvor mange stiller spørsmål om bibliotekenes fremtid, gjenoppstår biblå i ny prakt. Det ombygde biblioteket åpner opp og inviterer deg vennlig inn i stuen. Den fantasifulle og originale møbleringen innbyr til mangfoldig bruk og viser veien for en ny vitalitet for morgendagens bibliotek. De åpne løsningene innbyr til god kontakt mellom ansatte og bibliotekets brukere, og bidrar til en god stemning på arbeidsplassen. Biblå er mer enn noen gang blitt et sted for alle. Ominnredningen er respektfull gjort overfor byggets arkitektur. Med biblå er den siste viktige brikken falt på plass for at Sølvberget skal fungere som byens store allrom, slik som det opprinnelig var tenkt.