<p>Spennende prosjekter med guiding fra arkitektene bak har gitt faglig påfyll og inspirasjon for 30 deltakere i Betongelementforeningens studietur til Aarhus.</p>

Arkitekter og ingeniører lot seg inspirere av Aarhus

Betongelementforeningen og et knippe norske arkitekter besøkte denne uken danske Aarhus for å samle inntrykk, inspirasjon og interessante kontakter.

Betongelementforeningen og seks medlemsbedrifter tok denne uken med seg arkitekter fra 13 forskjellige arkitektkontor. Turen gikk innom seks spennende prosjekter over to dager, hvor deltakerne fikk en dyptgående innføring i dansk arkitektur, materialbruk og byutvikling.

Daglig leder John-Erik Reiersen i Betongelementforeningen forteller overfor Byggeindustrien at både basert på eget inntrykk og deltakernes mange tilbakemeldinger, må turen klassifiseres som svært vellykket.

– Vi er superfornøyde. Vi hadde omtrent 75 prosent arkitekter med, og resten var folk fra salg og prosjektstyring i noen av medlemsbedriftene våre. Dette førte til god faglig dialog både ute på prosjektene og i sosiale sammenhenger. Vi har fått drøftet ideer og problemstillinger, og lært av hverandre, sier han.

Dyktige dansker

Selv om Betongelementforeningen har arrangert studieturer for sine medlemmer hvert år i flere år, er dette bare andre gangen de også har invitert med arkitektene. Sist gang gikk turen også til Aarhus i Danmark.

– Det var så mange spennende prosjekter, og vi fikk så god tilbakemelding i fjor, så selv om vi hadde mange andre byer som vi også vurderte, ble det Aarhus denne gangen også, sier Reiersen.

Han mener norsk byggenæring kan lære mye fra danskene.

– Den dagen vi setter oss ned og sier at nå er vi utlærte, da har vi tapt. Danske arkitekter har utrolig flotte prosjekter, og de har byggherrer som tør å kaste seg ut i spennende utbyggingsprosjekter. Spesielt i Aarhus gjøres det store byutviklingsgrep, og utbyggingen av sjøfronten kan ligne på mye som skjer i norske byer i dag, sier han.

– Vi må ut for å få impulser, både arkitekter og ingeniører. Vi får ikke til utvikling i et internt, lukket miljø.

Diger og diskret

Spesielt interessant på turen mener Reiersen at kjempeprosjektene Dokk1 og Moesgård museum var. Biblioteksbygget Dokk1 nede ved sjøen integrerer mange kommunale tilbud, inkludert bybanen, som går gjennom bygget på bakkeplan.

10.000 kvadratmeter store Moesgård museum er en koloss av et bygg, men glir inn i naturen rundt.

– Det er kjempestort, men har samtidig blitt bygget på en måte som ikke dominerer terrenget. Slik har man tatt vare på et følsomt naturområde, sier Reiersen.

Betongelementforeningen håper å kunne gjenta suksessen ved studieturen også neste år, og Reiersen kan røpe at Finland er en het kandidat for turen.

– Men det er mange byer hvor det skjer veldig mye interessant, så neste års tur er langt ifra bestemt, sier han til Byggeindustrien.