Hjerterom på Gardermoen

Onsdag tas det første spadetaket på LHLs nye gigantsykehus på Gardermoen. Det blir utvilsomt en milepæl for hjerteorganisasjonen, men det blir også en viktig dag for utviklingen rundt behandlingen av hjerte- og karsykdommer for hele landets befolkning. Det innleder også en ny tid for utvikling av helsebygg i denne størrelsen i privat regi i Norge.

Det er store dimensjoner over utbyggingen midt mellom Jessheim og Gardermoen i Akershus. Selve bygningsmassen består av 28.500 kvadratmeter og prosjektet har en totalkostnad på 1,4 milliarder kroner. Hele bygget skal stå ferdig i starten av 2018. Da skal det nye storanlegget være klart til å behandle en lang rekke pasienter, der selvsagt hjerte- og karsykdommer står sentralt. Utbygger er Gardermoen Campus Utvikling (GCU) hvor Aspelin Ramm Eiendom AS og svenske Hemfosa Fastigheter står bak. De har igjen inngått en 25-årig utleieavtale av anlegget til LHL. GCU har forøvrig også levert anbud for bygging av det nye interkommunale helsehuset for Øvre Romerike.

Det er bygget ut flere store sykehus de senere årene, noe som gjør at tilbudet til landets innbyggere blir stadig bedre. Utbyggingen av Nye Ahus, St. Olavs Hospital, Sykehuset i Østfold samt utbyggingen av Universitetssykehuset i Nord-Norge er alle gigantutbygginger, som gjennomføres av det offentlige. Det hører til sjeldenhetene at så store sykebygg som på Gardermoen skjer i privat regi. Det gir en ny dimisjon til utviklingen av helsetjenester i Norge og gir selvsagt også nye muligheter for aktørene i byggenæringen. Flere av de store selskapene i næringen, gjerne i samarbeid med finansielle aktører, vil få mulighet til å satse i nisje som kan ha en spennende fremtid foran seg. Hvor mange utbygginger av denne typen vi vil få fremover er ikke godt å si – det er ikke ofte så store helsebygg realiseres.

Ved siden av sykehus er det også en lang rekke andre helserelaterte bygg som blir realisert i årene som kommer. Straks åpner for eksempel Oslo Cancer Cluster sitt nye bygg. I denne innovasjonsparken vil bedrifter og forskere samles for å jobbe sammen med å skape nye former for kreftbehandling. Bak denne utviklingen står Radiumhospitalets Legater, Oslo Cancer Cluster, OBOS Forretningsbygg AS, Utstillingsplassen Eiendom AS og SIVA Eiendom Holding AS.

Det er ingen tvil om at ulike typer helsebygg vil bli en viktig del av byggenæringen fremover. En lang rekke utdaterte bygninger skal erstattes av nye – og enkelte skal gjennom enorme rehabiliteringer. De som satser spesielt på denne retningen vil kunne hente inn mange spennende jobber i tiden som kommer.