Håp om flere boliger

De norske boligprisene har steget kraftig den senere tiden og husholdningene gjeldsgrad er rekordhøy. Regjeringen står dermed overfor et vanskelig dilemma, hvordan sikre at folk fortsatt skal få kjøpe egen bolig uten at både personer som tar opp store lån og samfunnet generelt skal gå på en ønomisk smell.

I utgangspunktet er det kun en ting som virkelig vil få boligprisene til å stige i et lavere tempo, og det er å øke tilbudet av boliger, spesielt i de store byene. Da vil markedet regulere prisene, men i dag bygges det ikke på langt nok enheter i forhold til behovet i markedet. Regjeringen, med kommunal- og moderniseringsdepartementet i front, setter nå inn flere tiltak for å gjøre det enklere og raskere å bygge. Først og fremst gjøres dette gjennom et ønske å få til en bedre planprosess, minske på byråkratiet, sikre raskere saksbehandling og unngå unødvendige forskrifter og krav som gjør det dyrere å bygge. Dette er selvsagt veldig positivt og vil kunne føre til at det bygges flere boliger, og er noe byggenæringen har etterspurt i lang tid. Det ligger derfor mye positivt i pakken som ble presentert av regjeringen mandag.

Nå er dette tiltak som ikke vil få noen stor virking på kort sikt – dette er endringer som først vil gi skikkelig utslag noe frem i tid. Dermed må Siv jensen på banen med en ny midlertidig forskrift for å holde bankene litt i ørene, noe som har vært varslet i lang tid. Hun går ikke så langt som Finanstilsynet ønsker, og fortalte på pressekonferansen mandag at det fortsatt vil bli lagt opp til en stor grad av fleksibilitet som skal kunne sikre bankene å utøve skjønn i sin kontakt med lånekundene. Bankenes reaksjon er at dette ikke skal føre til de store endringene i forhold til dagens utlånspraksis.

Det er likevel slik at det det nå strammes noe inn. Det er ikke mulig å innføre en slik forskrift uten at det vil kunne gå utover noen grupper. I første omgang vil dette derfor ramme dem med svakest økonomi og egenkapital - og de vil da få en større utfordring med å komme inn på boligmarkedet og starte å bygge seg opp en mer solid økonomi ved å eie bolig selv i stedet for å leie. Dermed vil det kunne bli noe tøffere for de unge å sikre seg egen bolig, og ikke minst vil dette ramme dem som ikke har foreldre som kan stille opp med egenkapital.

Så få vi se hvor midlertidig den nye forskriften blir – og om ordningen som finansministeren sammenlignet med et trafikklys, vil blinke på gult, gå over til helt rødt eller justeres ned til grønt og dermed gi større handlingsrom for landets banker noe frem i tid. Men det er nok slik at mange av de unge som er på vei inn i boligmarkedet kanskje burde ta på seg en måned eller to ekstra med sommerjobbing for å bygge opp egenkapitalen.