SSB venter kjøligere boligmarked

Det er utvilsomt lys i enden av tunnelen, hva gjelder den svake økonomiske utviklingen, forsikrer Statistisk sentralbyrå. Men det kommer til å bli verre før det blir bedre.

Veksten kommer nemlig til å ta seg markant opp i 2017 og skyte ytterligere fart i 2018. Det kom fram da Statistisk sentralbyrå presenterte konjunkturtendensene for Norge og utlandet torsdag. Der fastslår byrået at veksten i norsk økonomi har vært svak helt siden i fjor sommer, noe som først og fremst skyldes et tydelig fall i oljeinntektene – og at situasjonen skal bli enda litt mørkere.

Men forsker Torbjørn Eika ser lys i enden av tunnelen. Blant annet kommer folk flest til igjen å få betydelig vekst i kjøpekraften – altså det du har å rutte med etter at prisveksten har tatt sitt. Den skal stige jevn og trutt de kommende tre årene til en foreløpig topp i 2018 på 1,9 prosent.

Den høye reallønnsveksten skyldes ikke spesielt romslige lønnsoppgjør, ifølge SSB, men utsikter til en prisstigning på rundt 1,5 prosent.

Verst for oljeansatte

Arbeidsledigheten skal dessuten falle tilbake til 3,8 prosent, i takt med at veksten i fastlandsøkonomien tar seg opp. Arbeidsmarkedet får nemlig etter hvert hjelp av ny vekst – og med den økt etterspørsel – hos handelspartnerne og den svake krona.

Men alt dette skjer først om et par års tid, hvis prognosene slår til. Før det må vi forberede oss på at situasjonen i norsk økonomi kommer til å svekke seg ytterligere.

– Det blir verre, før det blir bedre, oppsummerer Eika overfor NTB.

– Hvor mye verre vil avhenge veldig av hvilken bransje du jobber i. De som jobber i leverandørindustrien og i virksomheter i oljeindustrien, vil nok oppleve det betydelig tøffere enn for eksempel oss som jobber i offentlig sektor, sier han.

Ledighet på 4,3 prosent

Blant annet venter Statistisk sentralbyrå (SSB) at vi i 2015 og neste år kommer til å se større ledighetstall enn vi har sett på mange år. Toppen kommer i 2016, med 4,3 prosent, mens den i år skal stige til 4,2 prosent, etter å ha ligget på 3,2 prosent i fjor vår.

Det er spesielt ingeniører og IKT-utdannede folk som vil oppleve økning i ledigheten, og det kommer til å skje spesielt i typiske oljefylker, som Rogaland, Hordaland og Vest-Agder.

Den sterke og negative innvirkningen fra oppbremsing i petroleumssektoren kommer til å få ringvirkninger inn i fastlandsøkonomien, slik at veksten her i år anslås til fattige 1,2 prosent. De nærmeste årene vil imidlertid andre faktorer trekke i motsatt retning og gi en BNP-vekst på rundt 5 prosent.

Kjøligere boligmarked

Og den voldsomme boligprisutviklingen har allerede begynt å avta, og byrået venter en kontrollert nedkjøling, til prisveksten holder seg på nivå med inflasjonen – altså rundt 1,5 prosent i 2017 og 2018.

Eika mener det ikke er grunnlag for å vente noe dramatisk, ukontrollert fall – ei heller at den ventede vekstbremsen vil få ringvirkninger til banksektoren som følge av høy privat gjeldsgrad.

– Det er ikke min jobb å være bekymret, men å lage best mulige prognoser. Når det er sagt, er jeg ikke bekymret for bankene, nei, sier Eika.

Den allerede rekordlave renten ligger an til å bli kuttet med ytterligere et kvart prosentpoeng ved neste rentemøte. Men da er også rentebunnen nådd, spår SSB.