Bergene Holm åpnet nytt sagbruk

Familiebedriften Bergene Holm AS som har drevet treindustri siden 1970-tallet åpnet nylig sitt oppgraderte anlegg i Åmli. Anlegget skal være Norges største og mest moderne anlegg for produksjon av treprodukter

Dette er ”ekstrem oppussing” på sitt beste. Bergene Holm har investert rundt 150 millioner i nytt saganlegg på den eksisterende bedriften i Åmli. Dette gjør at bedriften nå har et av Norges største og definitivt mest moderne anlegg for produksjon av treprodukter til ulike formål.

Fylkesmann Øystein Djupedal hadde æren av å trykke på knappen og formelt åpne anlegget til Bergene Holm på Åmli. Han pekte på at dette var viktig for lokalsamfunnet, regionen og Norge at denne type investeringer er det landet trenger.

Dette var også poenget til ordføreren i Åmli.

- Det er bare tøffinger som investerer i tøffe tider, uttalte ordfører Reidar Saga i Åmli.

Samtidig påpekte han at samarbeidet mellom kommune, Bergene Holm og AT-Skog for å tenke synergi, industrialisering og næringsutvikling med basis i tre er en viktig sak for en skogkommune som Åmli.

- Treindustrien gratulerer Bergene Holm, og Åmli kommune og alle andre involverte med nyinvesteringen på 150 millioner. Jeg vil også gratulere skogeierne med at treindustrien satser på å utvikle markedet for tømmer her til lands. For industrien er dette et særdeles kjærkomment lyspunkt i en tid preget av mye snakk om krise. Satsingen til Bergene Holm skaper optimisme i hele næringen. En bærekraftig byggenæring i Norge er avhengig av at det satses på byggeindustrien her til lands. Norsk økonomi er stadig mer oljeavhengig, og konkurransesituasjonen for landbasert industri er utfordrende, uttalte administrerende direktør Heidi E .F. Kielland i Treindustrien under åpningen.

Treindustrien er fremtidens industri, med store muligheter knyttet til økt bruk av fornybare ressurser i både i bygg, til energiformål og til andre formål.

Bergene Holm bidrar til innovasjon ved å ta i bruk avansert teknologi. Dette er avgjørende for ressursutnyttelse distriktene. Det samme er gode transportmuligheter, noe denne investeringen har tatt høyde for. I en oljedreven økonomi, er det en stor risiko for at Norge kan bli en ustrakt råvare eksportør. Vi ser tendenser nettopp til dette, etter at Tofte ble nedlagt. Treindustrien vil oppfordre skogeierne om å pleie oss som kunder på en god måte, sånn at treindustrien fortsatt kan sørge for 70 % av inntektene til skogeierne, også i fremtiden. Merverdien av tømmeret ligger i videreforedlingen her til lands.

Treindustrien har store forventninger til at ny regjering sørger for rammebetingelser som gir konkurransekraft og sikrer avkastning av investeringen som er gjennomført her i Åmli. Jeg vil gi stor honnør til Bergene Holm, ansatte, eiere, og Åmli kommune for at dere gjennom samarbeid satser for fremtiden. Deres samarbeidsvilje og fremtidstro forplikter oss alle til å delta i dugnaden om å trygge verdiskapingen, som dere nå legger til rette for.

Med det ønsker Treindustrien lykke til med satsingen!

Dette var også et tema som AT-Skog brakte på bane i sin hilsning til Bergene Holm. Alt ligger til rette for å utvikle i en skog/treklynge på Åmli hvor total og bedre utnyttelse av tømmerstokken er et felles anliggende.

Utviklingen og realiseringen av anlegget på Åmli har mange faddere og medhjelpere. De sentrale personene har utvilsomt vært de lokale lederne med Johan Mørland i spissen, Reidar Bergene Holm, Erland Løkken og hele konsernet. Alle har tatt tak og bidratt til at dette kunne realiseres.

Ved siden av at det er realisert et sagbruk har Bergene Holm, kommunen og AT-Skog etablert et samarbeid for å se/på vurdere om det er grunnlag for å tenke seg utvikling av en treindustriell klynge på Åmli. Området er avsatt og det er allerede foretatt undersøkelser knyttet til interesse og fokus.

Skognæringen er av mange omtalt som en solnedgangsnæring, men den investeringen Bergene Holm gjør motbeviser dette.