Arkitektene går foran

Norske arkitekter opplever stadig større interesse for sin design i det utenlandske markedet - og norsk arkitektstand begynner nå virkelig å markere seg på den internasjonale arenaen.

Det er flere arkitektkontorer som over tid har markert seg i utlandet. Enkelte har spesialisert seg innen visse segmenter – og vunnet frem som spesialister, mens andre har slått gjennom på en bredere front. Snøhetta er en av de mest kjente norske selskapene som både har slått seg ned og lyktes utenfor landets grenser. Men over noe tid har interessen for de norske arkitektene stadig vokst – og dette virker selvsagt selvforsterkende. Når først den norske design-merkevaren begynner å bli kjent og blir en snakkes ute i verdensmarkedet – smitter dette, og muligheten for flere å kunne vinne gjennom utenfor landets grenser øker.

Dette ser vi nå et godt eksempel på gjennom nomineringen til World Architecture Festival 2018. Her er hele sju norske arkitektbedrifter nominert til i alt 15 priser – dette er ikke mindre enn imponerende – og en stor anerkjennelse av den norske arkitektstanden. World Architecture Festival er et årlig arrangement som kårer de beste arkitekturprosjektene blant innsendte bidrag fra hele verden. I år er norske prosjekter nominert i 11 av konkurransens 35 kategorier. Vinnerne vil bli kåret under festivalen, som finner sted i Amsterdam i slutten av november.

Også tidligere har norske arkitekter gjort det skarpt i denne typen kåringer – men vi kan trygt slå fast at man i år har markert seg meget sterkt. Dette vil i seg selv forsterke kraften i dagens norske design – og er en bekreftelse på at norske arkitekter treffer bredt og appellerer til mange.

Vi kommer helt sikkert til å se at flere norske arkitektfirmaer i tiden fremover satser og lykkes utenfor landets grenser - og at flere også vil lansere egne faste kontorer enkelte steder.

Det er først og fremst arkitektene, samt rådgiverne og tidvis de norske byggevareprodusentene som kan skryte av å lykkes utenfor landets grenser. Entreprenørene har etter hvert vokst seg sterke i Sverige - men det er sjelden man drar lenger unna for å ta på seg oppdrag. Kanskje arkitektenes internasjonale suksess kan smitte over til de andre leddene i kjeden også? Vi burde ha både kunnskapen, folkene og de rette produktene til å kunne vinne frem også utenfor våre egne grenser.

Les mer om arkitektnomineringenher