Helsfyr t-banestasjon ble stengt mandag morgen etter brann i en arbeidsvogn Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Arbeidstog som brant i T-banetunnel i Oslo skal undersøkes på nyåret

Sveisevognen som brant i en T-banetunnel i Oslo, skal undersøkes av Kripos og Havarikommisjonen etter nyttår.

Montørene som var om bord på sveisevognen, befant seg 300 meter inne i tunnelen da brannen startet om lag klokken 3.12 natt til mandag. De hadde allerede evakuert seg selv ut av tunnelen da minst én gassflaske eksploderte, ifølge Aftenposten.

Nå skal Kripos og Statens havarikommisjon for transport (SHT) undersøke vognen som begynte å brenne.

– Vi vil starte dette arbeidet rett over nyttår. Nå har vi dokumentert skadene inne i tunnelen og hvordan arbeidstoget så ut der, sier avdelingsdirektør Kurt Olsen i SHT.

Ifølge Olsen har ikke de foreløpige undersøkelsene avdekket store skader på infrastrukturen inne i tunnelen.

Glassruter blåst ut

Ingen personer kom til skade i forbindelse med hendelsen, men flere glassruter på Helsfyr T-banestasjon ble blåst ut under eksplosjonen.

Det tok flere timer fra brannen brøt ut før brannvesenet hadde kontroll på stedet. I mellomtiden var varme- og røykutviklingen stor, og beboerne i området ble bedt om å lukke vinduene.

I 8.30-tiden kunne Sporveien opplyse at brannen var slukket og at røyken hadde avtatt.

Geologer sjekket fjellet

Geologer sjekket mandag tilstanden på fjellet rundt T-banetunnelen ved Helsfyr i Oslo.

– Geologer er på plass for å vurdere hvilke konsekvenser dette har fått for selve T-banetunnelen. Flere gassflasker har sprengt, og vi må få sjekket tilstanden på fjellet rundt. Vi skal også sjekke skinner, strøm- og signalanlegg og annen kommunikasjon som går gjennom tunnelen, sa kommunikasjonssjef Cato Asperud i Sporveien til NTB mandag ettermiddag.

Tunnelstrekningen og flere T-banestasjoner var stengt i en periode utover dagen som følger av hendelsen.

Trafikkkrøll

Stasjonene Helsfyr, Ensjø og Løren ble stengt etter brannen, og det ble satt opp buss for bane. Mandag ettermiddag ved 15-tiden var imidlertid trafikken nær normalt igjen.

– Vi har gjenopptatt trafikken ved Helsfyr, men det vil ta litt tid før all trafikk er helt tilbake i normal rute, sier Asperud.

Sporveien jobber selv med sin egen granskning for å finne ut hvordan brannen oppsto. Sveisevognen som tok fyr, drev ikke med arbeid på stedet i forkant.

– Det var en arbeidsvogn som hadde en tilhenger med gassflasker på. Den var i bevegelse, og ble kjørt, så det pågikk ikke noe sveisearbeid på stedet, sier kommunikasjonssjefen.