Foto: Statsbygg

Åpner ambassaden i India etter fem år med byggearbeider

Statsminister Erna Solberg åpnet mandag den norske ambassaden i New Delhi etter fem år og flere byggefaser. Totalt har prosjektet kostet cirka 190 millioner kroner.

Statsminister Erna Solberg foretok den offisielle åpningen av Norges nye ambassadebygg i Indias hovedstad New Delhi mandag. Fra høyre ambassadør Nils Ragnar Kamsvåg og direktør Harald Vaagaasar Nikolaisen i Statsbygg, som har vært ansvarlig for byggeprosjektet. Til venstre minister Vijay Kumar Singh i den indiske regjeringen. Foto: Gunnhild Hokholt Bjerve / NTB scanpix

Statsbygg har på oppdrag fra UD utvidet ambassadebygget fra 1958 med ny visums- og kontoravdeling, samt 15 nye leiligheter for utsendte diplomater. I tillegg er ambassadørboligen bygget om og totalrehabilitert. Prosjektet omfatter nærmere 9.000 kvadratmeter bygningsareal og oppgradert uteareal.

Ambassaden ligger i ambassadestrøket ved Nehru Park i Indias hovedstad.

Prosjektet har en grønn profil med vekt på redusert bruk av vann, energi for kjøling og oppvarming samt utstrakt bruk av lokale materialer. Arkitekten for prosjektet var Terje Grønmo arkitekter som samarbeidet med det lokale arkitektkontoret Plural Design og andre lokale aktører.

Norge har langvarige og gode forbindelser med India. Norge var et av de første landene som anerkjente Indias uavhengighet i 1947. Det skjedde på selve uavhengighetsdagen. Norge opprettet diplomatisk forbindelse med India i 1952. Norges første utviklingsprosjekt var innenfor utvikling av fiskeriene i det indiske delstaten Kerala.

 I dag har India en ambassade i Oslo og Norge har ambassade i New Delhi, generalkonsulat i Mumbai og honorære konsulater i Chennai og Kolkata.