Akrobaten kåret til Europas flotteste gangbro

Gangbroa Akrobaten i Bjørvika vant førsteprisen i kategorien Gang- og sykkelbroer i priskonkurransen "ECCS 2012 - European Award for Steel Bridges".

Prisen ble delt ut under "ECCS 2012 - European Steel Construction Day & Annual Meetings" som ble arrangert i Lisboa, Portugal, fra 19. til 21. september 2012. Dette er den tredje "European Award for Steel Bridges" som er delt ut av ECCS (European Convention for Constructional Steelwork). Første gang denne konkurransen ble avholdt, i 2008, ble gang- og sykkelbroa Ypsilon i Drammen hedret med et diplom, kalt ”Certificate of Nomination”.

Formålet med prisene er å gi europeisk anerkjennelse til fremragende stål- og samvirkebroer, og fremheve de mange fordelene som stål har i konstruksjon, produksjon, økonomi og arkitektur. Ett av kriteriene er at konstruksjonen må være ferdigstilt og klar til bruk i løpet av de siste tre årene.

Det ble delt ut priser i følgende tre kategorier: Kjørebroer og jernbanebroer, Gang- og sykkelbroer og Rehabiliterte broer. Juryen har bestått av følgende representanter for arkitektur og byggteknikk: Jean Pierre Epinoux (former Head of Bridge Building Dpt of Baudin Chateauneuf), Jean Louis Gauliard (Secretary General of SCMF), Bertrand Lemoine (Architect and Civil Engineer, Managing Director of CEDAM, Director of L'Atelier du Grand Paris, Chairman of ECCS Promotional Board), and Falko Schröter (Chairman ECCS Bridge Committee - Dillinger Stahl).

Juryen har vurdert kandidatene i henhold til følgende kriterier:

- å være av internasjonalt anerkjent standard;
- å være enestående i sin konstruksjon;
- å fremheve fordelene med stål i konstruksjon, produksjon, økonomi og arkitektur;
- å spre kunnskap om stål, sine mange bruksområder, og trekke oppmerksomhet til sin utvikling;
- å forbedre stålets "image";
- å få kunder, arkitekter og ingeniører interessert i å bruke mer stål i hele byggsektoren, og dermed gjøre stålindustrien konkurransedyktig.

Prisen for arbeidene med Akrobaten, gikk til byggherre Bjørvika Infrastruktur AS, arkitekt L2 Arkitekter AS, rådg. ingeniør Rambøll Norge AS og entreprenør Implenia AS. Til stede for å motta prisen var Trond Knapstad og Geir Lynnebakken i Bjørvika Infrastruktur, Per Kristian Skjølås i Implenia og Thomas Gevelt Løvdahl i L2 arkitekter og Reidar H. Haug og Runar Sørensen i Rambøll.

- Denne prisen henger høyt i vår bransje, og det er derfor spesielt hyggelig å ta hjem førsteprisen, sier Runar Sørensen i Rambøll som var til stede for å motta prisen. - Et tett og godt samarbeid mellom byggherre Bjørvika Infrastruktur, L2 Arkitekter, entreprenør Implenia og Rambøll har vært en avgjørende suksessfaktor for å lykkes. Broen er utformet svært luftig, og det har vært en utfordrende oppgave å løse konstruksjonen som består av mye stål og glass, forklarer Sørensen.