På byggeplassen til Flekkefjord Sparebank Arena dokumenterer sivilingeniør Simon Ravnå i Arentz & Kjellesvig fremdriften i prosjektet med et 360 graders kamera på hjelmen. Bildene blir en del av prosjektets digitale tvilling. Foto: Lister Nyskaping

Agder-bedrifter fikk innovasjonsmidler til digital tvilling-løsning

IT-selskapet TrueTwin og rådgiverselskapet Arentz & Kjellesvig har mottatt 700.000 kroner fra Innovasjon Norge for å utvikle en ny løsning for digitale tvillinger.

– Ved overtakelse av bygg i dag, leveres det som regel dokumentasjon i papirformat. Vår løsning gjør det enklere for byggherrer å ha kontroll på dokumentasjonen til hvert enkelt bygg. Dokumentasjonen er også flere ganger bedre enn slik det er i dag, sier byggingeniør Jahn Ove H. Tønnessen hos Arentz & Kjellesvig i en pressemelding fra kompetanseklyngen Lister Nyskaping.

Skaperne av TrueTwin beskriver løsningen som Google Maps overført til byggeplassen.

– Når bygget er i drift og man for eksempel skal skifte et vindu, kan man klikke på vinduet i modellen, få opp informasjon om leverandør, størrelser, brannkrav og så videre, og så gjøre riktig bestilling ut fra dette, sier daglig leder Joakim Reistad i TrueTwin AS.

Arentz & Kjellesvig har sammen med TrueTwin testet en løsning som kombinerer bygningsinformasjonsmodellen (BIM) med bilder hentet inn fra et 360 graders kamera montert på en hjelm. Dette gjøres både før, under og ved ferdigstilt bygg.

Med hjelp fra kompetanseklyngen Lister Nyskaping søkte utviklerne Innovasjon Norge om midler til et forprosjekt. Søknaden på 700.000 kroner ble innvilget.