Vandaler har gått til angrep på bikuber i Sandefjord og tatt livet av nesten 60 000 bier. (Arkivfoto: Roar Ree Kirkevold/Norges Birøkterlag)

60 000 bier døde etter vandalisering

Sandefjord (NTB): En birøkter i Sandefjord har fått samtlige av sine seks bikuber vandalisert. Nesten alle de 60.000 biene frosset i hjel.

Harald Heian, som har hatt biene sine stående ved det gamle E18 veiskillet mellom Sandefjord og Larvik i flere tiår, oppdaget lørdag at bikubene hans var blitt vandalisert, skriver Sandefjords Blad.

Bikuber og honningtavler lå smadret og ødelagt i snøen, og nesten alle biene hadde frosset i hjel. I opprydningen fant Heian to dronning bier og to små klynger med bier som hadde overlevd.

– Det er usannsynlig at de overlever, men hvis de gjør det så skal jeg fortsette med birøkt. Hvis disse bifolkene dør, så slutter jeg med bier, sier han til avisen.

Pollineringssesongen er som regel et høydepunkt i løpet av året for birøkteren. I fjor fikk han 300 kilo honning fra biene sine. Nå som bikubene er ødelagt, er det for sent for ham å få noe ut av biene sine, ifølge avisen.

– Jeg synes synd på folk som gjør sånne ting. Nå må jeg bare se hva som skjer med de få biene jeg klarte å redde, sier Heian.

Les også: Lag bievennlige hager

Bier i hagen redder verden