Tusenvis av mennesker samlet under Klimabrølet foran Stortinget 30. august. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik

2019 var året da Norge fikk en firepartiregjering, trygdeskandalen ble avslørt, skoleelever streiket for klima og nordmenn kranglet om bompenger.

Januar

2. januar: Fire skiløpere omkommer i et snøskred på Blåbærfjellet i Tamokdalen i Troms. De omkomne var tre finske menn og en svensk kvinne. Den siste av dem blir først funnet i juli.

9. januar: Forsvinningssaken i Lørenskog blir offentlig kjent. Siden 31. oktober 2018 har politiet i skjul etterforsket forsvinningen til Anne-Elisabeth Hagen, ektefellen til forretningsmannen og milliardæren Tom Hagen. Politiets hovedhypotese er nå at hun er drept.

17. januar: Norge får sin første ikke-sosialistiske flertallsregjering siden 1985 når Høyre, Frp, Venstre og KrF blir enige om en regjeringserklæring. Enigheten får navnet Granavolden-plattformen – etter Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland, der forhandlingene fant sted. Samme dag går KrF-leder Knut Arild Hareide av, etter å ha stilt som ultimatum at partiet skulle samarbeide med Ap og Sp.

22. januar: Den utvidede regjeringen blir klar. KrF får tre statsråder: barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad, landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad og utviklingsminister Dag-Inge Ulstein.

28. januar: Juryen i Borgarting lagmannsrett kjenner den tidligere polititoppen Eirik Jensen skyldig i grov korrupsjon, men frikjenner ham for medvirkning til innførsel av hasj. Fagdommerne setter juryens kjennelse til side, og saken får dermed ny behandling.

Februar

8. februar: Tidligere Se og Hør-redaktør Knut Haavik dør, 75 år gammel.

19. februar: En 67 år gammel kvinne dør etter å ha blitt angrepet med øks på en gravlund i Haugesund. En 48 år gammel mann dømmes i november til overføring til tvungent psykisk helsevern.

20. februar: En varebil som fraktet en beholder med det svært giftige stoffet cyanid, blir stjålet i Lørenskog i Akershus. Snaut to uker senere blir to polske menn pågrepet i en dramatisk politijakt.

21. februar: VG publiserer sin sak om en video av tidligere Ap-nestleder Trond Giske på Bar Vulkan i Oslo. Dagen etter blir det klart at en enstemmig valgkomité i Trøndelag Ap ikke innstiller Giske som medlem av arbeidsutvalget og styret.

24. februar: En 15-årig gutt dør av skadene etter å ha vært borti en kontaktledning inne i jernbanetunnelen på Filipstad i Oslo.

26. februar: En 44 år gammel kvinne dømmes i Kristiansand tingrett til forvaring i 21 år for drap på den da 52 år gamle faren sin i 2002 og sin ekssamboer i 2014.

Mars

12. mars: NSB kunngjør at Vy blir det nye navnet på selskapet.

14. mars: Laila Anita Bertheussen, samboeren til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp), siktes for å ha tent på familiens bil. Bertheussen nekter straffskyld. Når hennes status 28. mars endres fra fornærmet til mistenkt i samtlige av de andre aktuelle sakene om hendelser ved boligen, går Wara av.

19. mars: Bjørnar Skjæran fra Nordland innstilles til vervet som nestleder i Arbeiderpartiet. Han velges under landsmøtet 6. april og overtar etter Trond Giske.

21. mars: Norges Bank setter opp styringsrenta med 0,25 prosentpoeng til 1 prosent. Dette er første renteheving siden september 2018. Siden mars har renta blitt hevet to ganger, hver gang med 0,25 prosentpoeng, og den er nå på 1,5 prosent.

22. mars: Minst 36.000 skoleelever rundt om i landet deltok i klimastreik. I løpet av året ble det flere slike markeringer.

23. mars: Cruiseskipet Viking Sky får motorstans på Hustadvika i Møre og Romsdal. I løpet av kvelden og natta evakueres 470 passasjerer med helikopter.

28. mars: Skuespiller, komiker og revyforfatter Jon Skolmen dør, 78 år gammel.

29. mars: Jøran Kallmyr (Frp) blir utnevnt til ny justis- og innvandringsminister. Han er Fremskrittspartiets femte person i jobben siden partiet gikk inn i regjering i 2013.

30. mars: D.D.E. tildeles hedersprisen av Spellemann-juryen. Alan Walker blir Årets spellemann.

April

12. april: Greta Thunberg og Natur og Ungdom blir tildelt Fritt Ord-prisen for sine bidrag i klima- og miljødebatten.

23. april: Hundrevis av mennesker blir evakuert da det bryter ut en omfattende skogbrann ikke langt unna Sokndal sentrum i Rogaland. Anslagsvis 7.000 mål brenner.

25. april: Norges siste atomreaktor i drift, Jeep II-reaktoren på Kjeller i Akershus, vedtas stengt etter mer enn 50 år i drift. Det anslås at opprydningsarbeidet vil koste 15 milliarder kroner.

26. april: Samtlige 1.400 skandinaviske piloter i SAS går ut i streik som følge av misnøye med lønns- og arbeidsvilkårene i selskapet. Over 370.000 passasjerer rammes. Det blir enighet mellom partene 3. mai.

27. april: Kjell Ingolf Ropstad velges til ny KrF-leder under partiets landsmøte.

Mai

15. mai: En 24-årig kvinne dør av rabies på Førde sentralsjukehus etter å ha blitt bitt av en valp på Filippinene.

17. mai: Politi over hele landet er for første gang bevæpnet under større arrangementer og folkeansamlinger på nasjonaldagen.

18. mai: Keiino sørger for norsk sjetteplass i Eurovision Song Contest i Tel Aviv med låten «Spirit In The Sky» – og får aller flest folkestemmer. Nederlandske Duncan Laurence og låten «Arcade» går helt til topps.

27. mai: Den amerikanske børsgruppen Nasdaq trekker sitt bud på Oslo Børs VPS. Det nederlandsk-franske konsernet Euronext vinner oppkjøpskampen. Per 19. desember har hovedindeksen ved Oslo Børs steget drøyt 15 prosent siden nyttår.

29 mai: Utlendingsdirektoratet mener au pairen til justisminister Jøran Kallmyr (Frp) har jobbet ulovlig for familien. Hun får senere likevel oppholdstillatelse, og dermed blir Kallmyr trodd på at kvinnen ikke arbeidet mens hun ventet på tillatelsen.

Juni

6. juni: Askøy kommune ber innbyggerne koke drikkevannet etter at flere har blitt syke. I løpet av kort tid dør to personer, og over 2.000 personer blir syke. Folkehelseinstituttet slår fast at et utbrudd av campylobacteriose kan knyttes til drikkevannet.

10. juni: Hydrogenstasjonen til Uno-X på Kjørbo i Sandvika rammes av en kraftig eksplosjon, men ingen kommer til skade.

14. juni: Med 101 mot 68 stemmer vedtar Stortinget at pelsdyrnæringen skal avvikles innen 2025.

17. juni: Svenske SJ tildeles kontrakten for togtilbudet på Dovrebanen, Rørosbanen, Raumabanen, Nordlandsbanen, Trønderbanen og Meråkerbanen.

23. juni: Regjeringen griper inn og stanser den pågående sykepleierstreiken på grunn av fare for liv og helse. Streiken startet 29. mai.

23. juni: Regjeringen bestemmer at fregatten Helge Ingstad, som forliste nord i Øygarden i Hordaland i november 2018, ikke skal repareres – siden det blir dyrere enn å kjøpe en ny.

26. juni: En nå 19 år gammel gutt blir i Jæren tingrett dømt til elleve års forvaring for drapet på Sunniva Ødegård (13) på Varhaug i Rogaland i fjor. I desember skjerper Gulating lagmannsrett straffen til forvaring i tolv år.

Juli

4. juli: Tidligere Høyre-statsråd og fylkesmann Svein Ludvigsen (72) blir i Nord-Troms tingrett dømt til fem års fengsel for å ha misbrukt stillingen sin til å skaffe seg sex med tre unge menn.

11. juli: Bjørn Kjos går av som konsernsjef i Norwegian, som han var med på å grunnlegge i 1993. I november ansattes Jacob Schram som ny toppsjef i flyselskapet.

15. juli: Mulla Krekar dømmes av domstolen i den italienske byen Bolzano til tolv års fengsel for terrorplanlegging. En mann bosatt i Buskerud dømmes i den samme saken til fengsel i sju og et halvt år.

27. juli: Det blir målt 35,6 grader i Laksfors i Nordland, noe som er en tangering av norgesrekorden fra Nesbyen i 1970. Etter undersøkelser gjort av Meteorologisk institutt blir målingen i Laksfors underkjent.

30. juli: Store nedbørsmengder fører til flere ras i Jølster i Sogn og Fjordane. En bil med fører i blir revet med ut i Jølstravatnet. Den er ikke funnet.

August

1. august: Malviks Ap-ordfører Ingrid Aune (33) og kjæresten Eivind Olav Kjelbotn Evensen (43) mister livet i en båtulykke i Namsos.

7. august: Prinsesse Märtha Louise kunngjør at hun slutter å bruke prinsessetittelen i kommersielle sammenhenger. Det skjer etter mye diskusjon rundt foredragene «The Princess and the Shaman», som hun holdt sammen med kjæresten Durek Verrett.

10. august: Philip Manshaus (22) blir overmannet og pågrepet i moskeen Al-Noor islamic Centre på Skui i Bærum, der han begynte å skyte. Ingen ble alvorlig skadd i skytingen. Han er siktet for terror, samt for drap på stesøsteren.

23. august: Etter smertefulle og langdryge diskusjoner blir regjeringspartiene Høyre, Frp, KrF og Venstre enige om en bompengeskisse.

25. august: Tekstforfatter, komponist og artist Anne Grete Preus dør, 62 år gammel.

28. august: Pressens Faglige Utvalg kommer med sin mest omfattende fellelse noensinne etter behandlingen VGs dekning av videoen med Trond Giske (Ap) på Bar Vulkan.

31. august: Prinsesse Ingrid Alexandra konfirmeres i Slottskapellet i en Øst-Telemark-bunad hun fikk i gave fra sine besteforeldre, kongeparet.

31. august: Seks personer mister livet da et helikopter fra Helitrans styrter ved fjellet Skoddevarre, sørvest for Alta sentrum. De omkomne er den 27-årige svenske piloten samt fem personer i alderen 18 til 22 fra Alta.

September

4. september: Høyesterett skjerper straffen for moren i den såkalte Valdres-saken til ubetinget fengsel i tre år. Hun er dømt for grov mishandling av datteren Angelica (13), som ble funnet død i en hytte på Beitostølen nyttårsaften 2015.

4. september: Veterinærinstituttet melder at flere hunder i Oslo-området er døde etter å ha blitt smittet av en hittil ukjent sykdom som gir blodig diaré. Hundeeiere anbefales å unngå at dyr har nærkontakt. Da rådet oppheves 25. september, er det registrert 207 syke hunder, hvorav 40 av dem er døde.

5. september: Arkeologer finner kjølen på Gjellestadskipet i god stand. Vikingskipet ble oppdaget i Halden i 2018.

5. september: Størsteparten av det ustabil fjellpartiet Veslemannen i Romsdalen raser ut. Dermed får de innbyggerne, som har blitt evakuert 16 ganger, flytte hjem igjen – denne gangen for godt.

9. september: Arbeiderpartiet blir den store taperen ved kommunestyre- og fylkestingsvalget med en oppslutning på 24,8 prosent. Det er en tilbakegang på 8,2 prosentpoeng fra valget i 2015. Likevel får partiet makten i landets fire største byer. Senterpartiet er valgvinneren, med en framgang på 5,9 prosentpoeng til 14,4 prosent. Valget preges også av stor lokal oppslutning for Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB).

26. september: Den russiske tråleren Naezdnik står i brann i Tromsø. Brannen fører til stengte veier, evakuering av omtrent 100 personer og bemanningsproblemer på sykehuset.

Oktober

9. oktober: En 15 år gammel gutt blir funnet livløs på Kapp i Østre Toten kommune og dør en snau måned senere på sykehus. Den 47 år gamle faren er siktet for drap, samt for seksuelle overgrep mot gutten.

10. oktober: Etiopias statsminister Abiy Ahmed får fredsprisen for arbeidet med å skape fred med nabolandet Eritrea.

17. oktober: Arne Viste dømmes i Oslo tingrett til ett års betinget fengsel for å ha ansatt asylsøkere uten lovlig opphold i Norge. Han har selv ønsket å få prøvd saken for retten og har anket dommen. I desember dømmes tidligere biskop Gunnar Stålsett til betinget fengsel i 45 dager for et tilsvarende forhold.

21. oktober: Eierne av kjedene Vita og Loco leverer inn konkursbegjæring. De nye eierne, Jotunfjell Partners, driver Vita-kjeden videre, men mange hundre arbeidsplasser forsvinner.

22. oktober: En 32 år gammel mann kaprer en ambulanse på Rosenhoff i Oslo. Et eldre ektepar og en mor med tvillinger i barnevogn blir påkjørt, og mannen er siktet for drapsforsøk på disse fem.

25. oktober: Statens pensjonsfond utland – kjent som oljefondet – passerer 10.000 milliarder kroner. Summen utgjør drøyt 1,8 millioner kroner per person i Norge.

25. oktober: Stortingsrepresentant Mazyar Keshvari dømmes til sju måneders ubetinget fengsel for grovt bedrageri i forbindelse med fiktive reiseregninger. Den tidligere Frp-politikeren har innrømmet å urettmessig ha fått utbetalt 450.000 kroner og har betalt tilbake pengene.

28. oktober: Trygdeskandalen blir offentlig kjent. Siden 2012 har Nav feiltolket en EU-forordning som gir rett til å ta med seg sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger til andre EØS-land. Minst 85 personer kan være uriktig dømt for trygdesvindel på grunn av dette.

November

1. november: Oslo tingrett slår fast at mulla Krekar kan utleveres til Italia.

13. november: Konkurransetilsynet kunngjør resultatet av en gransking i dagligvaremarkedet. Den viser at Norgesgruppen får bedre betingelser fra leverandører enn Coop og Rema 1000.

16. november: Spiondømte Frode Berg kommer hjem til Norge etter nesten to år i russisk fengsel. Noen dager senere holder han pressekonferanse og sier han følte seg lurt av den norske E-tjenesten.

19. november: Bokhandlerkjeden Notabene går konkurs, og boet kjøpes av Jotunfjell Partners.

21. november: Forfatter Edvard Hoem (70) får hedersprisen under utdelingen av Brageprisene.

29. november: I nysalderingen av 2019-budsjettet kommer det fram at staten taper en halv milliard kroner på mindre salg av bensin og diesel i 2019. Dette skyldes både flere elbiler, flere hybridbiler og at bilene blir mer drivstoffgjerrige.

Desember

2. desember: En mor og hennes tre barn blir funnet livløse i sjøen ved Tromsøya. Moren og døtrene på fire og sju år dør, mens datteren på halvannet år fortsatt er på sykehus. Moren er siktet for drap og drapsforsøk. Familien er fra Sudan.

3. desember: Klimabrøl kåres til årets nyord av Språkrådet. Videre på lista finner vi bunadsgerilja og kjøttskam.

4. desember: Eiendom Norge kunngjør at boligprisene så langt i år har steget 3,1 prosent.

7. desember: Fem ambulansefly fra Babcock tas ut av tjeneste på grunn av tekniske problemer. Selskapet overtok tidligere i år kontrakten for ambulansefly.

9. desember: Vy blir tildelt kontrakten for togtrafikk på Bergensbanen og Vossebanen.

13. desember: Et stort steinras går over E18 ved Bommestad i Larvik. Til alt hell går raset sent på kvelden på den sterkt trafikkerte veien, og ingen blir rammet.

18. desember: Kjell-Børge Freiberg (Frp) går av som olje- og energiminister. Han erstattes av Sylvi Listhaug (Frp). Terje Søviknes (Frp) overtar hennes stilling som eldre- og folkehelseminister.

20. desember: Den tidligere advokaten Amir Mirmotahari dømmes i Oslo tingrett til ti års fengsel for å ha inngått avtaler om å utføre bortføring og drap.

25. desember: Forfatter og kunstner Ari Behn tar sitt eget liv, 47 år gammel. Han var mellom 2002 og 2016 gift med prinsesse Märtha Louise.