Foto: Trond Joelson

2015 ble et rekordår for Oslo Børs

Oslo Børs sprengte en ny grense i 2015: For første gang i historien ble det utført over 100.000 transaksjoner i snitt hver dag.

I gjennomsnitt ble det gjennomført 102.000 handler hver dag, 7 prosent flere enn i fjor, til en daglig verdi av 4,6 milliarder kroner, ifølge årets siste melding fra Oslo Børs.

Et turbulent år til tross, samlet sett steg verdiene på børsen med 6 prosent i 2015. Hovedindeksen endte året på 610, 26 poeng, mens omsetningen økte med drøyt 5 prosent i forhold til i fjor.

– Børsen er bedre enn sitt rykte. Mange har en oppfatning av at det har vært et lunket børsår, men det stemmer ikke. Det har vært et ganske bra børsår, sier kommunikasjonsdirektør Per Eikrem til NTB.

Bare den siste uka har hovedindeksen steget med over 3,5 prosentpoeng.

Oppgangen skjer trass i det dramatiske fallet i oljeprisen. Prisen har falt med hele 67 prosent siden i fjor sommer, fra 114 dollar fatet til oppunder 37 dollar like før årsskiftet.

Mindre oljeavhengig

Den lave oljeprisen har bremset Oslo Børs mest. Men oljeprisfallet har blitt motvirket av økt forbruk og lavere kronekurs, som har bidratt positivt for eksportnæringen, ifølge Eikrem.

– Oslo Børs har blitt mindre oljeavhengig det siste året. En del sektorer har gått veldig opp og motvirket oljefallet. Orkla har hatt en veldig bra utvikling, og også sjømatnæringen kan se tilbake på en veldig hyggelig oppgang, sier han.

Årets vinnersektorer er konsum- og forbruksvarer samt sjømat. Konsumvareindeksen har steget med hele 33,3 prosent, ifølge Oslo Børs.

Opp og ned

Samtidig har det vært store svingninger på børsen det siste året. Særlig høsten har vært urolig, ifølge Eikrem.

– Det har vært mye opp og ned, sier han.

Det største kursfallet kom etter det kraftige børsfallet i Kina.

Men sammenlignet med bankavkastningen har de som har satset på aksjer, kommet vesentlig bedre ut enn dem som sparer i bank, påpeker han.

Også ellers i verden har børsåret 2015 vært preget av en sprikende utvikling i verdensøkonomien. Mens veksten har dabbet av i Kina, og temperaturen i den europeiske økonomien forblir lav, har den amerikanske økonomien vist stigende formkurve.

Økning i Asia

Også i Tokyo kan meglere skåle for et godt børsår i 2015. Der har Nikkei-indeksen steget med drøyt 9 prosent siden januar, mens den bredere sammensatte Topix-indeksen har gått opp med nesten 10 prosent.

Det er mer enn de fleste markeder i USA og Asia og Stillehavsregionen.

Det er fjerde år på rad at det japanske markedet avslutter året med oppgang.

Mens den tyske DAX 30 -indeksen har en oppgang lik den japanske, ligger OMX Stockholm og FTSE 100 -indeksen i den andre enden med fall på henholdsvis 1,5 og 4,4 prosent i 2015.

I USA har S&P 500 -indeksen steget 0,5 prosent i 2015 når det gjenstår nesten to dager i det amerikanske børsåret.