Et ras over fylkesvei 30 i ved Åsan i Midtre Gauldal har gjort at veien er stengt i begge retninger. Styrtregnet i Trøndelag har ført til at flere veier er stengt, og flere hus kan bli rammet av vannmengdene. Foto: Joakim Halvorsen / NTB
Et ras over fylkesvei 30 i ved Åsan i Midtre Gauldal har gjort at veien er stengt i begge retninger. Styrtregnet i Trøndelag har ført til at flere veier er stengt, og flere hus kan bli rammet av vannmengdene. Foto: Joakim Halvorsen / NTB

14 hus evakuert etter styrtregn i Trøndelag

Torden, lyn og styrtregn har preget Trøndelag tirsdag. En flomstor bekk og store vannmengder har ført til at 14 hus er evakuert i Orkland kommune.

Lyn, torden og et voldsomt styrtregn har rammet deler av Trøndelag, ikke minst det lille tettstedet Løkken Verk i Orkland kommune i Trøndelag tirsdag.

– 14 hus er nå evakuert fra fire gater i Orkland, sier operasjonsleder Ketil Stene i Trøndelag politidistrikt til NTB ved 0.30-tiden natt til onsdag.

Antallet er oppjustert fra tirsdag kveld, da ti hus var evakuert. Boligene ligger i gatene Løkkenveien, Industriveien, Sjåførlia og Storekra.

– Alle beboere er gjort rede for, opplyser Stene videre.

Fylkesvei 700 oversvømt

Fylkesvei 700 er oversvømt og delvis gravd bort.

– Første prioritet for oss er å sørge for at folk ikke er i faresonen. Det er enorme mengder vann, sa operasjonsleder Svein Erik Wagnild i Trøndelag politidistrikt til NRK tirsdag kveld.

Litt før klokka 21 hadde vannet trukket seg noe tilbake, men det jobbes fortsatt med å grave stikkrenner for at vannet raskere skal kunne ledes bort, sa Wagnild videre.

– Vi prøver bare å få folk vekk, så får vi ta infrastrukturen senere.

I 0.30-tiden jobbes det fortsatt på stedet.

Bekk ble til elv

Vaktleder Kåre Peder Nordvik i brannvesenet opplyser om at et hus har fått vann helt inn mot grunnmuren. De jobber nå med å forebygge skader og minske skadene som allerede har oppstått.

Det som vanligvis er en bekk, er blitt til en 20 meter bred elv, sier Wagnild til Adresseavisen.

Orkland kommune meldte tirsdag kveld på sine nettsider at de har satt krisestab. Kommunen har sendt de evakuerte til Bårdshaug Herregård på Orkanger, sier Ordfører Hanne Nyhus (Ap) til avisen.

– Så langt har senteret tatt imot både evakuerte og pårørende. Senteret vil være åpent for å ta imot flere ved behov. Orkland kommune stiller med transport for de som måtte ha behov for det, opplyser kommunen tirsdag kveld.

Kommunen sier politiet ikke har meldt om at personer er blitt skadet.

Kraftige byger

Vakthavende meteorolog Bente Wahl i Meteorologisk institutt fortalte til Adresseavisen tirsdag ettermiddag at det var rapportert kraftige byger flere steder i fylket.

– På Kotsøy i Midtre Gauldal ble det for eksempel registrert 21,3 millimeter nedbør på vår målestasjon mellom klokka 14 og 15, sa hun tirsdag kveld.

Litt før klokka 15.30 meldte Vegtrafikksentralen om at et ras dekket begge kjørefeltene på fylkesvei 30 ved Kotsøy. Raset skyldes trolig de store nedbørsmengdene.

Veien er stengt ut dagen og natten, skriver NRK. En ny vurdering tas onsdag formiddag. Ingen personer skal være rammet av rast. Det er mulighet for omkjøring på riksvei 3 via Tynset eller fylkesvei 705 via Selbu.

Hodesmerter etter lynnedslag

Ifølge Wahl ved Meteorologisk institutt var det nærmere 3000 lynnedslag i Trøndelag tirsdag ettermiddag. Folk er blitt oppfordret til å ta forholdsregler og aller helst holde seg innendørs.

Det har blant annet vært et lynnedslag i et hus på Lundamo i Melhus kommune. Begge beboerne kom seg ut og i sikkerhet, men begge hadde hodesmerter etter lynnedslaget.

– Totalt fire personer var på stedet. Alle er ute, og ingen er skadet, opplyser Wagnild.