I snitt starter 40 prosent av branner i det elektriske, ifølge en pressemelding fra Nelfo.
– De fleste har juletre med lyslenker. Slike små lys har historisk sett vært vanskelige å gjøre brannsikre, særlig fordi glødetråden har kommet i kontakt med glasset i lyspæren. Dette er blitt bedre med årene, men de som har gamle lys bør passe ekstra på. Juletrelys er av varierende kvalitet, har mange koblinger og består av tynne ledninger. Dersom det er slitasje på kabler eller festet for pærene, bør man kjøpe nye lys, sier fagsjef Jon-Steinar Hansta i Nelfo.
Sjekk utebelysning og monter den godt
Det har blitt stadig mer populært å dekorere tre i hagen, flaggstanga, balkongen eller hele huset med lys i alle mulige farger. Når du kjøper lys til utendørs bruk må du sikre deg at de er laget spesielt for dette – for å stå utendørs i vind, vann og kulde.
- Kjøper du utendørsbelysning i faghandel her i Norge kan du være rimelig sikker på at du får skikkelig utstyr, mener Hanstad. -Men vi registrerer at stadig flere kjøper utendørs belysning via netthandel i utlandet og da kan du raskt ende opp med utstyr som ikke er godkjent for bruk i Norge. Skulle slikt utstyr føre til brann, vil nok forsikringsselskapet ikke være så vennlig innstilt, advarer Hanstad. Han advarer også mot å koble sammen utstyr fra forskjellige leverandører. Dette kan i verste fall skape brannfare.
Juletreet – en potent flammekaster
Vær ekstremt forsiktig med levende lys i nærheten av et juletre – tar det fyr kan brannen utvikle seg veldig fort.
NELFOs ti bud til en brannsikker jul
Alder: Sjekk alltid juletrebelysningen for sprukne ledninger og andre svekkelser.
Kabelklem: Unngå at kabler klemmes i dører eller vinduskarmer. Dette kan føre til at kabelen blir farlig å ta på.
Kabler i veien: Pass ekstra på barn og dyr i nærheten av ledninger. Husk også at skjøteledninger kan være både snuble- og brannfeller.
Natt: Skru av juletrebelysningen om natten og når du ikke er hjemme. Trekk ut kontakten, ikke bruk pærene som brytere.
Gammel belysning: Vær oppmerksom på at gamle pærer til juletrebelysning kan avgi høy varme.
Jording: Dersom du har installert jordfeilbryter, er det lurt å sjekke at denne fungerer med testknappen.
Ute: Bruk kun skjøteledninger som er laget for utendørs bruk. Disse skal kun plugges inn i utekontakter som er montert av en elektroinstallatør.
Ring elektriker: Skal du dekorere hele huset med belysning, bør du ringe en elektriker. Da kan du være trygg på at anlegget tåler bruken og at du unngår farlig overbelastning.
Spar miljø og penger: Du kan spare strøm ved å bytte til LED-belysning og tidsstyring.
CE-merket: Julelys bør i det minste være CE-merket, men vær klar over at dette ikke sier noe om kvaliteten på produktet. Sjekk også at du har valgt riktig CE-merke.