Legger grønne tak mot ekstremvær

Østlandet opplever den verste nedbøren på 80 år. Resultatet er at avløpsnettet ikke klarer å ta unna vannet. Løsningen kan være å legge grønne tak med sedum i byene.

- Klimaendringene som vi nå opplever vil føre til hyppigere episoder med kraftig nedbør. Grønne tak som demper generering av flomvann i byene, kan bidra til å redusere belastningen på avløpsnettet, sier daglig leder Jostein Sundby i Vital Vekst.

Firmaet har spesialisert seg på sedum plantedekke og grønne takhager, og har blant annet lagt grønne tak i Barcode-rekken i Bjørvika i Oslo.

Magsinerer regnvann
- Grønne tak med sedumplanter tar opp og magasinerer cirka halvparten av regnvannet. Avrenningen av vannet forsinkes betydelig og bidrar til at ikke alt vann skal finne veien til avløpsnettet samtidig, fortsetter Sundby.

I reguleringsplanen for Barcode, Norges største byutviklingsprosjekt, Opera-Kvarteret i Bjørvika, vedtok Oslo kommune at minst halvparten av takene skal være grønne med sedum og med innslag av busker og trær.

Til nå har Vital Vekst levert mer enn 4000 kvm takhager og sedum plantedekke til byggene i Bjørvika, opplyser Sundby. KLP-byggene, Visma-bygget og nå i vår nybygget til DNB har alle grønne tak fra Vestfold-firmaet.

DNB-bygget har 22 takterrasser hvor det er lagt sedum plantedekke, samt på hovedtaket på den 18 etasje høye bygningen.

- Selv om vi har anlagt grønne tak fra Harstad i nord til Stavanger i Sør, så er vi i Norge bare i starten med grønne tak, forteller Sundby.

I Europa har det vært satset på grønne tak i byene i over tretti år. Nederlandske Sempergreen produserer og leverer 1,3 millioner m² sedum plantedekke i året. - Om vi bare er i begynnelsen her i Norge, ser vi et stadig voksende marked. Både utbyggere og myndigheter har fått øyene opp for fordelene med grønne tak, sier Sundby.

Sedum tar også unna vann på bakkenivå
- Vi har gjort forsøk som viser at sedumplanter har klare fordeler fremfor gress i skråninger. Der hvor vannet har tatt med seg gress og jord, står sedumplantene fine tilbake uten å være berørt.

Vannets hastighet dempes av det tette sedumdekket og drar dermed ikke med seg planter og annen løsmasse på sin vei. Sedumdekke krever mindre vedlikehold enn mange andre planter på grunn av hardførheten og evnen til å holde på vann. Ingen planter er vedlikeholdsfrie, så noe stell er nødvendig også for sedum, avslutter Sundby.