Dette er nordmenns hagedrømmer

«Alle» vil ha hage, men det er stor forskjell på menn og kvinners drømmehage. Gutta vil grille, mens damene vil ha vakre planter.

Det kommer frem i en undersøkelse fra anbudstjenesten FINN oppdrag, gjennomført av Norstat blant 1000 respondenter.

Kvinner vil ha vakre planter og skjerming for innsyn
Undersøkelsen viser at kvinner i stor grad styres av sin estetiske sans når det gjelder hva de ønsker å ha i hagen. Det mest populære, noe nesten halvparten av alle norske kvinner ønsker seg, er pene planter.

Mange ønsker dessuten å gjemme seg bort. Skjerming for innsyn er nest mest populært blant kvinner, etterfulgt av grillhjørne og hengekøye.

− Av alt man kan drømme om å ha i hagen, er det artig at noe av det vi først og fremst ønsker oss er skjerming fra innsyn. Nordmenn er kanskje litt reserverte, og setter pris på privatlivets fred, sier Ole Kristian Ullereng, direktør i FINN oppdrag.

Menn velger grill
Mange blir kanskje ikke så overrasket over at menn i størst grad ønsker seg grill i hagen.

− At menn ønsker seg grillhjørne er ikke veldig overraskende. Mange menn trives godt blant flammer og store kjøttstykker. Dessuten er gjerne menn mer opptatte av utstyr og dingser enn kvinner, og en stor, tøff grill går absolutt inn under den kategorien, sier Ullereng.

Det er først og fremst personer under 40 år som har eget grillhjørne på drømmetoppen. Spesielt populært er det også blant trøndere og nordlendinger.

De yngste vil ha lekne innslag
Videre varierer nordmenns hageønsker en del med alderen. De yngste respondentene, personer under 40 år, er mer opptatte av platting til lek og spill, grillhjørne, hengekøye og basseng enn de som er eldre. Ting som rosebed, vakker beplantning, gartner og lysthus blir på sin side viktigere med når man kommer litt opp i årene.

Undersøkelsen tyder også på at «alle» drømmer om hage. Kun 6 % av de spurte svarer at de ikke ønsker dette.

Anleggsgartnere mest ettertraktede
Et søk på FINN oppdrag viser at mange ønsker å få fikse uteplassen om dagen. Maling av fasade, steinlegging og felling av trær er noen eksempler på oppdrag.

− Når gradestokken kryper oppover og vi flytter oss ut, er det naturlig nok mange som trenger hjelp til hagearbeid. Anleggsgartner er blant de mest ettertraktede kategoriene hos oss for øyeblikket, blant alt som ligger ute på anbud, sier Ullereng.