Skal rydde strendene rene

Tusener av frivillige skal fjerne skrot og avfall fra norske strender når vårens ryddeaksjon straks starter. Alt som samles inn blir nøye registrert.

 – Registreringen gir oss kunnskap om hva slags avfall som skylles opp fra havet, slik at vi kan jobbe videre mot kildene og finne løsninger, sier prosjektleder Emily Robertson i Hold Norge Rent, som er en nasjonal dugnad mot forsøpling, med deltakelse fra offentlige etater, frivillige organisasjoner og bedrifter.

En egen, norsk strandryddedag ble arrangert for første gang i fjor. Da var 2000 mennesker i sving for å plukke søppel. 50 000 små og store gjenstander ble registrert.

– Funnene viste at nordmenn slurver mye med avfallshåndteringen. Blant annet fant vi massevis av korker, sigarettfilter, vattpinner til å rense ørene med, pakkebånd og strips, lightere, fiskesnøre og lyspærer, sier Robertson.

Plast i alle former var dessuten en gjenganger.

Havner i havet
– Selv om bare ti prosent av avfallet vårt er plast, utgjør det hoveddelen av alt søppel man finner i havet og langs kysten. Drikkeflasker, innpakkingsplast og vaskemiddelemballasje er typiske eksempler, og det viser at avfallshåndteringen fortsatt kan bli bedre, sier Robertson.

I år har hun håp om at 4000 deltakere melder seg til innsats. Forhåndsorganiseringen omfatter mer enn 60 lokale arrangementer kysten rundt. Kampanjen for strandrydding foregår hele første uken av mai.

– Fredag 4. mai er strandryddedag for skoler, bedrifter, offentlige virksomheter og samarbeidspartnere i næringslivet. Lørdag 5. mai vil hundrevis av familier, vennegjenger, foreninger og idrettslag være i sving.

Også virksomheter som selv jobber med avfallshåndtering, deltar i aksjonen.

– For oss var det naturlig å gå inn som regional samarbeidspartner. Vi har også lyktes med å trekke egne kunder inn i dugnaden, sier Cecilie Lind, direktør i miljø- og gjenvinningsbedriften Ragn-Sells.

Økende problem
På Bygdøy i Oslo kommer Ragn-Sells til å sette ut containere og sørge for bortkjøring og gjenvinning av det innsamlede avfallet. Henting av innsamlet søppel etter strandryddingen kan også tilbys andre steder i landet, der de lokale forholdene ligger til rette for det.

– Marin forsøpling er et raskt økende problem som truer sjøfugl og pattedyr i havet. Samtidig er mikroplast, som betegner de ørsmå partiklene som blir igjen når plastavfall nedbrytes, en trussel mot hele næringskjeden fordi plasten kan inneholde miljøgifter som tas opp og lagres i kroppen hos dyr og mennesker. Denne miljøutfordringen vil vi gjerne være med på å belyse, sier Cecilie Lind.

Strandryddedagen er en del av en internasjonal dugnad som har pågått i en årrekke, med utspring i den amerikanskje organisasjonen The Ocean Conservancy. Til nå har ni millioner mennesker i 152 land deltatt.

Avfallstypene det er samlet inn mest av er sigarettsneiper, lokk og bruskorker, drikkeflasker, plastposer og matemballasje.