Skal rydde strendene rene

Tusener av frivillige skal fjerne skrot og avfall fra norske strender når vårens ryddeaksjon straks starter. Alt som samles inn blir nøye registrert.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

– Registreringen gir oss kunnskap om hva slags avfall som skylles opp fra havet, slik at vi kan jobbe videre mot kildene og finne løsninger, sier prosjektleder Emily Robertson i Hold Norge Rent, som er en nasjonal dugnad mot forsøpling, med deltakelse fra offentlige etater, frivillige organisasjoner og bedrifter.

En egen, norsk strandryddedag ble arrangert for første gang i fjor. Da var 2000 mennesker i sving for å plukke søppel. 50 000 små og store gjenstander ble registrert.

– Funnene viste at nordmenn slurver mye med avfallshåndteringen. Blant annet fant vi massevis av korker, sigarettfilter, vattpinner til å rense ørene med, pakkebånd og strips, lightere, fiskesnøre og lyspærer, sier Robertson.

Plast i alle former var dessuten en gjenganger.

Havner i havet
– Selv om bare ti prosent av avfallet vårt er plast, utgjør det hoveddelen av alt søppel man finner i havet og langs kysten. Drikkeflasker, innpakkingsplast og vaskemiddelemballasje er typiske eksempler, og det viser at avfallshåndteringen fortsatt kan bli bedre, sier Robertson.

I år har hun håp om at 4000 deltakere melder seg til innsats. Forhåndsorganiseringen omfatter mer enn 60 lokale arrangementer kysten rundt. Kampanjen for strandrydding foregår hele første uken av mai.

– Fredag 4. mai er strandryddedag for skoler, bedrifter, offentlige virksomheter og samarbeidspartnere i næringslivet. Lørdag 5. mai vil hundrevis av familier, vennegjenger, foreninger og idrettslag være i sving.

Også virksomheter som selv jobber med avfallshåndtering, deltar i aksjonen.

– For oss var det naturlig å gå inn som regional samarbeidspartner. Vi har også lyktes med å trekke egne kunder inn i dugnaden, sier Cecilie Lind, direktør i miljø- og gjenvinningsbedriften Ragn-Sells.

Økende problem
På Bygdøy i Oslo kommer Ragn-Sells til å sette ut containere og sørge for bortkjøring og gjenvinning av det innsamlede avfallet. Henting av innsamlet søppel etter strandryddingen kan også tilbys andre steder i landet, der de lokale forholdene ligger til rette for det.

– Marin forsøpling er et raskt økende problem som truer sjøfugl og pattedyr i havet. Samtidig er mikroplast, som betegner de ørsmå partiklene som blir igjen når plastavfall nedbrytes, en trussel mot hele næringskjeden fordi plasten kan inneholde miljøgifter som tas opp og lagres i kroppen hos dyr og mennesker. Denne miljøutfordringen vil vi gjerne være med på å belyse, sier Cecilie Lind.

Strandryddedagen er en del av en internasjonal dugnad som har pågått i en årrekke, med utspring i den amerikanskje organisasjonen The Ocean Conservancy. Til nå har ni millioner mennesker i 152 land deltatt.

Avfallstypene det er samlet inn mest av er sigarettsneiper, lokk og bruskorker, drikkeflasker, plastposer og matemballasje.

Powered by Labrador CMS