Fagerklokke Snövit årets staude 2011

Staudegruppen i Norsk Gartnerforbund har valgt fagerklokken ’Snövit’ (Campanula persicifolia ’Snövit’) til årets staude i 2011. - Med sine glinsende, hvite, fylte blomster er fagerklokke ’Snövit’ et vakkert innsalg i staudebedet, sier informasjonsansvarlig Tonje Bergh ved Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Årets staude

Årets staude blir valgt ut av staudegruppen i Norsk Gartnerforbund. Formålet er å fokusere på gode staudesorter som fortjener å bli bedre kjent. Dette kan være nye og lovende sorter, eller gamle sorter som ikke har fått den oppmerksomheten de fortjener.

Fylte, hvite blomster

De fylte, hvite blomstene hos fagerklokken ’Snövit’ passer perfekt til den romantiske og nostalgiske hagen. Hvitt virker beroligende, og hvite blomster lyser opp i hagen om kvelden.

Campanula betyr ”den lille klokke”. Klokkeblomstene har fått navnet sitt av biskopen Paulinius i den italienske byen Nola, som hadde en åpenbaring om at guds klokkeklang fylte engen av blåklokker han gikk på. Etter åpenbaringen laget Paulinius byens første kirkeklokke i fasong etter blåklokkene.

Blomstring og plassering

Campanula persicifolia ’Snövit’ oppstod i Evert Nilssons planteskole i Østersund i Sverige. Denne sorten har fylte, 5-7 cm store hvite blomster. Planten danner tuer og har opprette, 40-60 cm høye blomsterstengler. Bladene er smalt lansettformede, 7-10 cm lange. Dette er en klassisk høysommer- staude, som blomstrer fra juni til august. Fagerklokke er hardfør og kan plantes over hele landet. Fagerklokker trenger jord med god drenering, men er ellers en lettstelt staude. Den foretrekker sol, men klarer litt skygge. De fylte blomstene kan bli tunge, så planten kan trenge støtte. Fagerklokke kan plantes i rabatter og staudebed, og er også fin å bruke som snittblomst.

Gode naboer

’Snövit’ passer sammen med de fleste rabattplanter, slik som stjerneskjerm, Scabiosa, kattehale, kattemynte, storkenebb og hestemynte. Unngå ”aggressive” planter som legger seg over eller overtar plassen til disse flotte blomstene. For å få et romantisk inntrykk kan du velge planter med pastellfarger, som rosa eller hvite klatreroser, lavendel, lyst blå riddersporer, pioner, hvite liljer og klematis.