Jordskokk - et søtt alternativ

Søt, frisk og særegen nøtteaktig smak. Slik beskrives den gamle kulturveksten jordskokk, som i sin tid ble utkonkurrert av poteten. Nå vil mange ha den på bordet igjen, og med sitt høye innhold av inulin er den et spesielt godt alternativ for diabetikere, skriver bioforsk på sine hjemmesider.

 

Jordskokk (Helianthus tuberosus L.) er en flerårig plante i kurvplantefamilien og en nær slektning av solsikke. Den dyrkes spesielt på grunn av sine rotknoller som har en frisk, nøtteaktig og søt smak og kan spises både naturell, kokt, og stekt.

Utkonkurrert av poteten

Jordskokk dyrkes omtrent som potet og knollene har blitt brukt som mat av indianere i Sør- og Nord-Amerika i uminnelige tider. Den kom til Norge første gang i 1639, men ble senere utkonkurrert av poteten som ga større avlinger og var lettere å høste, skrelle og lagre.

Men økt fokus på kosthold med lavt innhold av karbohydrater, gjør at jordskokk kan få sin renessanse. Diabetes har nærmest blitt en folkesykdom, og derfor er det viktig å få mer kunnskap om jordskokk som et alternativ i kostholdet.

Det mener forsker Randi Seljåsen ved Bioforsk Øst Landvik i Grimstad. Sammen med forsker Siv Lene Ganenes Skar tester de ut dyrkingsmetoder, nye sorter og samler dokumentasjon om den gamle kulturplanten.

Les mer her:

http://www.bioforsk.no/ikbViewer/page/forside/nyhet?p_document_id=80772