Råte i trær kan forårsake stor skade

Trær kan leve i mange hundre år dersom de ikke blir angrepet av skadelige organismer. Den alvorligste skadegjøreren er råte som først og fremst er et aldersfenomen.

Jo eldre trærne blir, jo lettere blir de utsatt for infeksjon av råte, melder skog + landskap..

Undersøkelser har vist at i skogen har hvert fjerde grantre i hogstmoden alder råte. Dette forårsaker store årlige tap hos skogeierne. I parker og hager, hvor vi gjerne vil ha store og gamle trær, kan råteangrep forårsake en svekkelse som igjen gjør treet mer utsatt for vindfelling. Vindfelling av trær i parker og hager kan føre til skader på personer og eiendom. Blant bartrærne er gran mer utsatt for råte enn furu. Hos løvtrær er bjørk og osp svært utsatt, mens eik og ask regnes som lite utsatt for råte. Men uansett treslag så finnes det spesialister blant råtesoppene som kan angripe.

I et hefte som nylig er gitt ut av Skog og landskap er ulike råtetyper i levende trær omtalt. I første rekke omtales råtesopper som gir problemer hos de viktigste parktrærne i Norge, men heftet beskriver også et par sopper som kan gi stor skader på våre viktigste skogstrær, gran og furu.

Seniorforsker Halvor Solheim har beskrevet biologi og utbredelse hos råtesoppene, infeksjonsveier, symptomer hos råteskadde trær, eventuell behandling og behandlingstidspunkt. De viktigste soppene er rotkjuker, honningsopper, toppråtesopper, stokkjuker og ildkjuker.

Du kan se hele heftet her