Spiselige julekalendere trenger ikke være søte

Snart er julen her, og for mange er desember ensbetydende med ekstra mye søt og fet mat. Men slik trenger det ikke å være. Det er for eksempel mulig å erstatte spiselige julekalenderne og godteri med opplevelser, aktiviteter og frukt, skriver Mattilsynet.

Butikkene bugner for øyeblikket av sjokoladekalendere, og alle tenkelige spiselige julefornøyelser som kan puttes i de 24 små pakkene til barnas julekalendere. Men barna får i seg nok sukker som det er, også når det ikke er jul. Søte frokostblandinger, saft, brus, søte pålegg i matpakken og godteri gjør at norske barn får i seg for mye sukker.

La barna merke at det er jul - på en annen måte

Hvis barna virkelig skal merke at det er jul, så bør det skje noe annet enn det pleier. Det kan være helt andre ting i de 24 små pakkene i kalenderen og på bordet i julen enn bare godteri.

Prøv å tenke i andre baner enn de spiselige når du skal fylle kalenderen. Hva med en tur på kino, i svømmehallen, på skøytebanen, et lokalt museer eller lignende sammen med resten av familien? Eller hva med en liten bok, et puslespill, et oppgave- eller tegnehefte eller en tegneserie?

Sunne spiselige innslag kan være klementiner, tørket frukt – det finnes masse lekre dadler, fikener og aprikoser, nøtter ­– bare fantasien setter grenser.

Julehyggen kan være sunn

Nøkkelrådene for mat og mosjon gjelder i hele desember også, både for barn og voksne. Derfor er det en god idé å tenke i sunne og aktive baner når familie og venner samles til julelunsjer, -middager og adventshygge.

Det trenger ikke å mangle noe på et festdekket julebord; det er plass til alle juleretterne, men de kan godt utfordres av sunnere alternativer: Leverposteien behøver ikke å akkompagneres med bacon, de mange ostene kan erstattes med mer fettfattig utgaver, og det kan være lurt å servere grovt brød, masse lekre salater og frisk frukt.

Artikkelen er i sin helthet hentet fra www.altomkost.dk