Blomsterglede i Kina

Vi har mye å lære av kineserne, ikke minst når det gjelder bruk av blomster, busker og trær i offentlige rom. Spesielt i Beijing og i Shanghai har det de siste årene foregått en enorm utbygging av infrastruktur som veier og jernbaner. I tillegg er helt nye bydeler kommet opp. Og overalt bugner det. Man blir skikkelig imponert. Når man besøker de gamle hagene, forstår vi at dette ligger i kinesernes kultur.

 

Det er mange årsaker til at kineserne er så opptatt av beplantinger. Det estetiske betyr selvsagt mye, men i storbyene er det viktig også å ha noe som renser luften. Det gjør all vegetasjonen. I tillegg skaper det mye glede.

Vi går ikke god for alt som skjer i Kina, men den som tror at man over natten kan tre vestlig kultur og tankesett over dette landet, må tro om igjen. Kineserne må finne sin egen vei. Kineserne er stolte folk.

I Norge har vi drevet fiskeoppdrett i 40 år. I Kina har man drevet akvakultur i mange tusen år. Her kommer også blomster og planter inn. Karpefisk spiser planter – og ved å ha en balansert produksjon får man også et viktig kretsløp. Også på dette området har vi mye å lære av kineserne.