Går høsten i møte med vårforberedelser

Fredag 10.september skal barn på femtetrinnet over hele landet sette blomsterløk. Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP) har invitert 500 klasser til å delta i skoleprosjektet.

- Klassene som deltar får en kasse med 50 tulipaner, 25 krokus, og 25 påskeliljer. De mottar også en liten bok om blomsterløk som beskriver hva som skjer med løken gjennom året og hvordan løken skal settes, forteller informasjonsansvarlig i OBP, Tonje Bergh.

Felles nordisk dag
Nytt av året er at de nordiske landene har en felles dag for setting av løk. Barn på femtetrinnet fra Sverige, Finland og Norge skal fredag 10. september ha en skoledag litt utenom det vanlige. Til sammen vil nærmere 100. 000 blomsterløk bli satt ned i jorden på denne dagen.

Blomsterglede og respekt for naturen
Høsten står for døren, men det er slett ikke for tidlig å forberede våren. Fredag 10. september deltar 500 klasser på femtetrinnet i et blomsterløkprosjekt i regi av Opplysningskontoret for blomster og planter. Blomsterløken bør settes i god tid før frosten kommer, slik at den greier å danne røtter. Jo tidligere røttene dannes, desto raskere tåler løken frost og kulde.

Når løkene settes riktig trenger du ikke gjøre noe med dem underveis. Da er det bare å glede seg til resultatet. - Prosjektet skal gi barna en annerledes skoledag. Vi ønsker at de skal lære noe av prosessen. Samtidig håper vi prosjektet inspirerer til blomsterglede og respekt for naturen, sier informasjonsansvarlig i OBP, Tonje Bergh.

Små gledespredere
Barna har akkurat gått i gang med et nytt skoleår. I likhet med blomsterløken skal de bruke tiden frem til våren på å vokse, utvikle seg og strekke seg mot nye høyder. - Gjennom blomsterløkprosjektet bidrar barna til å gjøre utemiljøet sitt vakrere. Barna får selv bestemme hvor blomstene skal spire til våren. Vi ønsker at de skal oppleve hvor fasinerende det er at en simpel liten brun flassete løk forandrer seg til en fargerik og vakker blomst, sier Bergh.

Det er snakk om et av naturens mange mirakler. Til våren kan stolte barn på femtetrinnet over hele Norge glede seg over fargesprakende vårtegn i sitt nærmiljø.