Spøttblomst

Spøttblomst? Vår vakre feriehage i Trøndelag har blitt invadert med en ny vekst. Noen kaller denne spøttblomst.

Etter sigende så formerer den seg ved å spytte frøene ut i området rundt seg. Men det er ikke mange heromkring som vet hva det er og kjenner blomsten.

Denne veksten har lang stengel og blomsten er rosa. Disse danner kolonier og er ganske vakre å se på.

Som "legmann" vi jeg si den ser ut til å ha slektskap med "Flittig Lise". Jeg har ikke sett denne blomsten noe annet sted men min bekymring er at den sprer seg raskt. Så den første gang for tre sommere siden og syntes den var vakker der den nikket til meg i et hjørne av tomten.

Men i sommer har den spredd seg til store deler av hagen. Utenfor gjerdet beiter krøtter og jeg lurer på om blomsten er giftig?

Nå har jeg brukt runddop på endel kolonier og det er virkningsfult. Men i denne vakkre hagen som ble anlagt på tidlig 50tall har det av prinsipp ikke blitt brukt giftstoffer. Det er ikke ønskelig framover heller men jeg ønsker ikke at all annen av vekster skal bli "jaget bort" av denne planten. Har Bioforsk noen gode råd å gi?

Er taknemmelig for svar.

Mvh Astrid Lind

Hei Astrid

Det dere kaller Spøttblomst, kalles også Springfrø - Impatience Balsamine. Og som du ganske riktig påpeker, den er i slekt med "Flittig Lise".

Det finnes en forvillet hageplante-type og en naturlig i den norske floraen (som er gul). Jeg regner med at du har den førstnevnte siden din er rosa.

Jeg vil anbefale deg å grave vekk så mye av røttene som mulig. Vedr. Roudup - kan du prøve det. Det er et "kontakt-middel" som kun har virkning for den planten det blir sprayet på og blir ikke liggende som "giftstoff" i jorden, slik mange feilaktig tror. Jeg har hørt at det ikke er mye kjemisk som "biter på den", men det er jo verdt et forsøk.

Planten er forøvrig ettårlig, så hvis du klarer å klippe vekk frøstandene innen den "spytter ut frøene" har du jo til en viss grad kontroll, men det er jo en stor oppgave! :)

Hvis kuene spiser planten, er den ikke giftig - for dyr har et innebygget "varslingssystem" som gjør at de ikke spiser giftige planter.

Håper du får kontroll med mylderet! :)

Med vennlig hilsen fra Marit Næss