Skogbranner herjer i Russland

Russland har satt inn nesten 240.000 mennesker for å slukke skogbrannene som herjer landet under den verste hetebølgen på flere tiår. 

Så langt har 29 mennesker mistet livet i de tallrike brannene.

Statsminister Vladimir Putin har besøkt et av de hardest rammede områdene i nærheten av Nizjnij Novgorod, der en hel landsby med alle sine 341 hus ble lagt i aske.

Putin lovet gråtende innbyggere at alle landsbyen Verkhnjaja Vereejas hus skal bygges opp igjen innen vinteren, og at den vanlige kompensasjonen på 50.000 rubler som hver familie får, skal økes til 200.000.

Besluttsom
I typisk machostil ble Putin avbildet mens han med opprullede ermer snakket med de husløse beboerne og ga de lokale tjenestemennene ordre om ikke å la byråkrati hindre hjelpeinnsatsen.

Russisk TV viste en hovedgate der alle husene var redusert til skall av murstein og evakuerte beboere sittende i en sommerleir for barn.

– Jeg var hjemme, jeg kunne ikke puste, husene brant, og jeg kunne ikke se noe, sa Valentina Britova, en eldre kvinne i skaut, til TV-kanalen Rossija.

En annen fortalte at bussen som evakuerte dem, kjørte gjennom gatene mens det brant på begge sider, som i en film.

Forbrente lik
De forbrente likene av ti personer er funnet i Nizjnij Novgorod, sier en talsmann for politiet til nyhetsbyrået Interfax.

Fem mennesker, inkludert en brannmann, døde i branner i Voronezj-regionen, og mer enn 500 ble hjemløse.

I en landsby i nærheten av Moskva omkom en brannmann og seks lokale innbyggere i en brann so la 20 hus i aske, mens to mistet livet i Lipetzk-regionen, ifølge russiske medier. Fire personer døde i Ryazan-regionen.

Knusktørt
Ved hjelp av sterke vinder har brannene rast gjennom skoger og åkre som er knusktørre etter den verste hetebølgen og tørken på mange år.

Situasjonen ventes å bli enda verre lørdag på grunn av stadig høyere temperaturer. I Moskva-området har gradestokken ligget opp mot 37 grader i ukevis.

– Alle venter og håper på regn. Værmeldingen sier at det blir verre lørdag både når det gjelder temperatur og vindforhold, sier brannsjef Ivan Vlasnev ved brannvesenet i Voronezj.

Hveteavlinger ødelagt
Hetebølgen som har ligget over Russland siden juni har ødelagt avlingene og etterlatt tusener av bønder på konkursens rand.

Samtidig fører tørken i noen av Russlands hveteproduserende regioner til av hveteavlingene blir ødelagt og prisene på det internasjonale markedet skyves opp på sitt høyeste på mange år.

Ifølge det russiske ministeriet for naturkatastrofer er 240.000 mennesker satt inn i slukningsarbeidet. Totalt var det fredag kveld registrert 1.257 nedbrente hus og 3.000 evakuerte personer.